Metsä Board irtisanoo 42 Simpeleellä – Pääluottamusmies: ”Tuli täysin puun takaa”

8.3.2016 20:33

Metsä Boardin Simpeleen kartonkitehdasta koskevat yt-neuvottelut päättyivät viikko sitten maanantaina. Neuvotteluiden lopputuloksena 42 henkilön työsuhde Metsä Boardissa päättyy. Näistä seitsemän on toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä. Henkilöstövähennykset tehdään vuoden 2016 aikana.

Yhtiö tiedottaa tehostavansa ja uudistavansa Simpeleen tehtaan toimintaa kehittämällä tuotannon ja kunnossapidon toimintamallia sekä sulkemalla yhden arkkileikkurin.

Pääluottamusmies Mika Viskari on järkyttynyt yt-neuvotteluiden tuloksesta. 35 henkilön irtisanominen työntekijäpuolelta oli yllätys. Yli puolet luvusta on niin sanottuja kovia irtisanomisia. Loput menevät eläkejärjestelyiden kautta.

— Tuli todella isona yllätyksenä. Onhan tämä ollut karmea viikko. Ei kukaan odottanut, että tuollainen määrä irtisanomisia tulisi.

— Sen, että yksi leikkuri pysäytetään vielä ymmärtää. Siinä on kuitenkin töissä etumies ja apumies, joten se olisi tiennyt ehkä kymmenen henkilön vähennystä. 35 tuli täysin puun takaa.

Viskari ei ole tyytyväinen yt-neuvotteluiden kulkuun.

— Yleensä voisi kuvitella, että asioista neuvoteltaisiin ja päästäisiin sanomaan omat näkökannat. Suurempaan irtisanomismäärään emme pystyneet vastinettamme antamaan, koska ei ollut tarkalleen tiedossa mitä työnantaja aikoo, Viskari sanoo.

— Tässä on paljon epätietoisuutta. Työntekijäpuolella ei ole vieläkään selvää, mikä on lopputulema. Siirrytään kunnossapitomallista käynnissäpitomalliin, mutta tarkalleen ottaen en osaa sanoa, miten se toimii.

Tehtaanjohtaja Veli-Pekka Kyllönen sanoo, että yt-neuvotteluiden lopputulos perustuu tehtävään muutokseen ja henkilöstövähennykset ovat sen mukaiset.

— Käytännössä tehtaan toimintamallia uudistetaan ottamalla käyttöön käynnissäpitotoimintamalli. Lisäksi arkituskapasiteettia vähennetään lopettamalla yksi kone.

Samalla tehtaan muut toiminnot sopeutetaan uuteen toimintamalliin.

Irtisanotuille 42 henkilölle on luvassa tukea.

— Kuten tällaisen yhteyteen kuuluu, muutosturva kokonaisuutena kuuluu osaksi prosessia.

Juhana Nyman