Kaakkois-Suomen poliisipäällikkö: Tavallisten kansalaisten ei kannata pelätä turvapaikanhakijatilannetta

8.3.2016 17:54
Kuva: Sari Tauru
Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Ossi Lähdesmäki on huolissaan siitä, että poliisien määrää aiotaan vähentää.
Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Ossi Lähdesmäki on huolissaan siitä, että poliisien määrää aiotaan vähentää.

Suuri osa Suomen poliiseista pitää turvapaikanhakijatilannetta melko suurena uhkana suomalaisten turvallisuudelle. Tämä selviää Lännen Median teettämästä kyselystä, josta uutisoi sunnuntaina muun muassa Aamulehti.

Kaakkois-Suomen poliisipäällikön Ossi Lähdesmäen mukaan turvapaikanhakijoiden aiempaa selvästi suurempi määrä on aiheuttanut poliisille paljon työtä syksyn jälkeen. Hän uskoo, että kyselyvastauksissa näkyy poliisin kokema riittämättömyyden tunne.

— Poliisin resursseja aiotaan vähentää. Samaan aikaan tiedetään, että ihmisiä voi tulla maahan suuria määriä myös jatkossa.

Poliisia on työllistänyt muun muassa turvapaikkatutkinta ja maasta poistamiset. Lähdesmäen mukaan syksyllä enimmillään viisi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen poliisia työskenteli väliaikaisesti Torniossa turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksessa.

Turvapaikkatutkinta on siirtynyt maaliskuun alussa Maahanmuuttoviraston hoidettavaksi.

Lähdesmäen mukaan tavallisten kansalaisten ei ole syytä olla peloissaan turvallisuutensa puolesta. Hän arvioi, että uutisointi yksittäisistä, turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäillyistä seksuaalirikoksista vaikuttaa turhan paljon ihmisten käsityksiin.

— Turvapaikanhakijoihin liittyviä hälytystehtäviä tai rikosilmoituksia on tullut poliisin tietoon meillä kaakossa jonkin verran, muttei mitenkään uhkaavan paljon.

Lähdesmäen mukaan turvapaikanhakijatilanne huolestuttaa poliiseja, koska tulevaisuus on epävarma.

— Alkaako maahantulo keväällä yhtä massiivisena kuin syksyllä. Toinen uhka on Venäjän rajapolitiikka. Meidän laitos on etulinjassa, jos itärajalta alkaa tulla paljon väkeä.

Aapo Mentula