Ihmiskaupan uhrien joukossa on myös suomalaisia

8.3.2016 18:29
Kuva: Mikko Hannula
Ihmiskaupan auttamisjärjestelmää hallinnoi Joutsenon vastaanottokeskus.
Ihmiskaupan auttamisjärjestelmää hallinnoi Joutsenon vastaanottokeskus.

Ihmiskaupan uhrien Suomen auttamisjärjestelmässä oli viime vuonna 89 asiakasta. Uusia asiakkaita otettiin 52. Tiedot käyvät ilmi Joutsenon vastaanottokeskuksen julkaisemasta tilannekatsauksesta.

Sen mukaan uusista asiakkaista 62 prosenttia on joutunut ihmiskaupan uhriksi Suomessa, mikä on hieman enemmän kuin toissavuonna. Uusista asiakkaista myös aiempaa useampi on joutunut hyväksikäytetyksi työssä.

Auttamisjärjestelmän asiakkaista on naisia lähes kaksi kertaa enemmän kuin miehiä, ja asiakkaiden toiseksi yleisin kansalaisuus on suomalainen.

— Suomessa aletaan tunnistaa yhä paremmin myös suomalaisia ihmiskaupan uhreja, tarkastaja Terhi Tafari toteaa tiedotteessa.

Auttamisjärjestelmän asiakasmäärät eivät ole merkittävästi muuttuneet.

— Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden määrän nousu ei juurikaan näkynyt auttamisjärjestelmässä vuonna 2015, tiedotteessa todetaan.

Joutsenon vastaanottokeskuksen julkaisema Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tilannekatsaus julkaistiin auttamisjärjestelmän 10-vuotisjuhlaseminaarissa.

— Tilannekatsauksen luvut koskevat auttamisjärjestelmän tietoon tulleita tapauksia. Ne eivät kerro koko totuutta ihmiskauppailmiön laajuudesta Suomessa. On mahdollista, että uhrimäärät ovat jonkin verran korkeammat kuin mitä tilastot osoittavat, tiedotteessa muistutetaan.

Leena Sallinen