Arkistosta: Vuonna 1906 valmistunut jugendhuvila on savitaipalelaisten kruununkalleus

8.3.2016 15:57
Kuva: Mika Stradén
Fagerströmin suku myi jugendhuvilan kunnalle vuonna 1963.
Fagerströmin suku myi jugendhuvilan kunnalle vuonna 1963.

Olkkolan hovin uudet yrittäjät pyrkivät avaamaan ravintolan vappuna. Silloin Olkkolassa olisi tarkoitus tarjota brunssia.

Seuraava Olkkolan historiaa käsittelevä tiivistelmä on julkaistu Etelä-Saimaassa 18. tammikuuta 2016:

Savitaipalelaisten kruununkalleus on vuonna 1906 valmistunut jugendhuvila. Kartanon julkinen historia alkaa vuodesta 1963, jolloin Fagerströmin suku myi kiinteistön kunnalle.

Olkkolasta tuli ensin retkeilymaja ja myöhemmin suosittu kesäravintola. Osuuskauppa Juurevan jälkeen imatralaisen Leo Storkkilan perustama Savitaipaleen matkailukeskus vuokrasi kartanon ja sitoutui mittaviin rakennusvelvoitteisiin. Kunta remontoi tuolloin päärakennusta puolella miljoonalla markalla.

Olkkola sai 1980-luvulla pihalleen hotelliosan ja lomamökkejä. Vuonna 1989 Savitaipaleen matkailukeskus vaihtoi omistajaa ja isänniksi tulivat UL-Idean Urpo ja Lassi Leppänen. Parin vuoden päästä Olkkola teki konkurssin, joka raukesi varojen puutteeseen.

Pakkohuutokaupan jälkeen Etelä-Karjalan säästöpankista tuli vuokraoikeuden ja hotelliosan sekä lomamökkien omistaja. Yrittäjät talossa vaihtuivat sen jälkeen tiuhaan, ja 1990-luvun puolivälissä kunta harkitsi kartanon vuokraamista venäläis-suomalaiselle yhtiölle.

Kuntalaisten kiihkeä vastustus johti hankkeesta luopumiseen. Seuraavat vuodet yrittäjä Seppo Juhani Savolainen veti karaokea kartanon salissa.

1990-luvun lopulla kartano peruskorjattiin rakennusajankohtansa asuun, ja vetovastuun ottivat Tarja Lakka ja Kari Niemelä. Vuodesta 2004 lähtien kartanoa ovat vuokranneet Irma ja Vesa Kopra. Viime vuosina Olkkola on viettänyt hiljaiseloa tilausravintolana.

Anne Kokkonen | Juho Maijala