Salibandyvalmentaja Jarkko Rantala Zugiin siirtymisestä: ”Uskon, että minulla on heille jotain annettavaa”

7.3.2016 18:34

Salibandyvalmentaja Jarkko Rantala osallistuu sveitsiläisessä Zug Unitedissa seuran junioritoiminnan kehittämiseen miesten edustusjoukkueen valmentamisen ohella.

Juuri tulevan toimenkuvan laajuus ja seuran halu panostaa juniorityöhön olivat ne urheilulliset ulottuvuudet, jotka Rantalaa uudessa pestissä kiinnostivat.

— Uskon, että minulla on heille jotain annettavaa. Tehtävä on mielekäs silloin, kun ollaan kehittämässä toimintaa, eikä ikään kuin hakemassa pelkkää tulosta, Rantala toteaa.

Perhe muuttaa Zugiin heinäkuussa. Tällä hetkellä Rantalalla on vielä kädet täynnä töitä Etelä-Karjalan salibandyn parissa.

Konkari on juniorien taitovalmennuksen lisäksi luotsaamassa Pontuksen Nousevan Voiman miesten edustusjoukkuetta 2. divisioonan pudotuspeleihin ja auttamassa VoimaNST:n B-junioreja.

Tammikuussa kuvioon tuli lisänä hätätyö NST:n miesten edustusjoukkueen parissa. Joukkue putosi miesten salibandyliigasta Rantalasta huolimatta.

— Lopputulos osoitti, että en ehkä pystynyt tuomaan sinne sitten riittävästi virtaa.

Kiireinen vuosi on kuitenkin antanut Rantalalle tarkan käsityksen Etelä-Karjalan kilpasalibandyn nykytilasta miesten ja poikien sarjoissa.

— Isossa kuvassa hälytyskellojen pitäisi soida laajalla Itä-Suomen alueella. Josba tippui, NST tippui. Junioreissakaan ei toistaiseksi ole tuikkivia tähtiä laajalla alueella.

Taipalsaarelaisen silmiin on kuitenkin osunut merkkejä paremmasta.

— Uskon, että ennen kaikkea VoimaNST:n B-juniorijoukkueessa on muutama ihan potentiaalinen pelaaja nousemaan hyvällekin tasolle.

— On myös ollut kiva nähdä, että esimerkiksi NST:n sisällä on ollut hyvinkin innokkaita valmentajia, jotka ovat halukkaita kehittymään. Se on näkynyt siinä, että useammassa juniorijoukkueessa harjoittelun laatu on omaan silmääni näyttänyt menevän eteenpäin.

Rantala muistuttaa katsovansa salibandya huippu-urheilun näkökulmasta.

— Samaan hengenvetoon pitää tietysti todeta, että salibandy on siitä hieno laji, että sitä pystyy harrastamaan helposti monella tasolla. Esimerkiksi jääkiekossa tulee herkästi lajista tippuminen, kun jäädään kilpaurheilussa vähän jälkeen.

— On yhteiskunnallisesti tärkeää, että laji tarjoaa myös harrastusmahdollisuutta. Se on tosi arvokasta, että nuorillamme on harrastus. Ei kaikkien tarvitse harjoitella seitsemän kertaa viikossa.

PoNoVon miesten ensimmäinen kaadettava pudotuspeleissä on Päijät-Hämeen Salibandyseura, joka osaltaan yrittää nostaa lahtelaista salibandya uuteen kukoistukseen.

Rantalan mukaan joukkuepelaaminen on ollut tällä kaudella PoNoVon vahvuus ja heikkous.

— Sieltä ovat puuttuneet ne huippuyksilöt, jotka olisivat tehneet takuutuotteena tehoja. Kääntöpuolella joukkuepelaaminen on ollut tosi vahvaa ja ryhmä on puhaltanut hyvin yhteen hiileen. Etukäteen ei tiedä, kuka kulloinkin tekee voittomaalin, Rantala kertoo.

PoNoVon mahdollista nousua NST:n kaveriksi ykkösdivisioonaan valmentaja ei lähde spekuloimaan.

— Isossa kuvassa saadaan aina se tulos, joka ansaitaan.

Lue lisää lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Anssi Silvennoinen