SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen

7.3.2016 12:10 | Päivitetty: 7.3.2016 12:19

SAK on hyväksynyt alustavasti yhteiskuntasopimuksen.

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK aloitti ratkaisevan kokouksensa tänään kello 9.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk) ei irronnut SAK:lle maanantaiaamuna lisälupauksia. Sipilä vieraili kokouksessa aamulla ennen lähtöään EU:n huippukokoukseen Brysseliin.

Pääministeri ei suoraan luvannut SAK:lle monien sen jäsenliittojen haluamia veronkevennyksiä. Hän kuitenkin totesi, että niiden toteuttamisen todennäköisyys kasvaa, jos liitot sitoutuvat selkeämmin niin kutsuttuun Suomen malliin, jossa vientivetoiset alat määrittävät palkankorotusten katon.

Useat liitot ovat vaatineet hallitukselta selvää lupausta noin miljardin euron veronalennuksista. Maan hallitus kertoi viime viikolla tarkastelevansa veronkevennysmahdollisuuksia vasta kesäkuussa sekä ensi vuonna.

– Tässä on kaksi elementtiä: kilpailukykyhyppy ja palkkamaltti. Tämä palkkamaltin viiden prosentin osuus tulisi aika lailla täyteen, jos Suomen mallista tulee hyvä, toteaa pääministeri Sipilä.

Sipilän mukaan hallitus ei kuitenkaan pysty vielä sitoutumaan veronkevennyksiin ja on tehnyt tämän myös selväksi liitoille viikonlopun aikana.

– Uskon, että tässäkin huoneessa on ymmärrystä sille, että veronkevennyksiä ei tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan tämän paketin täytyy kantaa aidosti myös se veronkevennysvara, Sipilä sanoi SAK:n luona vieraillessaan.

HS:n tietojen mukaan valtiovarainministeriö laski veronkevennyslukuja uudelleen viikonlopun aikana.

Sipilän mukaan veronkevennysvara selviää kuitenkin vasta sitten, kun on tiedossa, kuinka vahvasti liitot ovat valmiita sitoutumaan vientivetoiseen palkkamalliin.

Maan hallitus on myös pitänyt yhteyttä ammattiyhdistysjohtajiin viikonlopun aikana.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien sivuilta.

 

Piia Elonen / Karoliina Liimatainen HS