Kotka voitti tuulivoimakiistan käräjäoikeudessa — Tuulisaimaa vaati kaupungilta 300 000 euron korvauksia

7.3.2016 13:41
Kuva: Kimmo Seppälä
Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi Lähituulen 300 000 euron korvausvaatimuksen toteutumattomista tuulivoimaloista. Arkistokuva.
Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi Lähituulen 300 000 euron korvausvaatimuksen toteutumattomista tuulivoimaloista. Arkistokuva.

Kymenlaakson käräjäoikeus on hylännyt Lähituuli Oy:n (entinen Tuulisaimaa) korvausvaatimuksen Hallan ja Hietasen toteutumattomista tuulivoimaloista. Yhtiö vaati Kotkan kaupungilta yli 300 000 euroa korvauksia kaavoituksen keskeyttämisestä.

Yhtiö kaavaili Hallaan neljää tuulivoimalaa ja teetätti niistä ympäristöviranomaisten vaatiman ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA). Kotkan kaupunkisuunnittelu aloitti Hallaan tuulivoimayleiskaavan valmistelun, mutta kaupunkisuunnittelulautakunta keskeytti sen.

Täsmällisiä perusteluita lautakunta ei päätökseen kirjannut, mutta poliitikot pitivät tuulivoimaloita soveltumattomina kaupunkiasutuksen lähinaapureiksi. Sama näkemys hyydytti myös Hietaseen suunnitellut voimalat.

Tuulisaimaa sijoitti rahaa YVA:an ja muuhun investointivalmisteluun. Käräjäoikeudessa kolmen tuomarin tekemä päätös oli yksimielinen.

Lähituuli on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon. Kiistan käsittely jatkunee Itä-Suomen hovioikeudessa.

Seppo Häkkinen