Tatuointikone johdatti Arto Kettusen kuvataiteilijan uralle

6.3.2016 17:01
Kuva: Kai Skyttä

Kaverit kannustivat hyvänä piirtäjänä tietämäänsä Arto Kettusta hankkimaan tatuointikoneen. Hän hankki koneen ja alkoi tehdä tatuointeja kavereille. Voidakseen tehdä parempia tatuointeja, hän päätti laajentaa osaamistaan kuvataiteissa.

Kettunen kokeili maalaamista vuonna 2009. Tuolloin hän opiskeli tietoliikennetekniikkaa Espoon Otaniemessä. Maalaaminen vei miehen mennessään ja vuonna 2011 opiskelupaikka vaihtuikin Lahden kansanopiston kuvataidelinjalle.

— Maalaaminen tuntui heti omalta jutulta. Ekalla yrittämällä en vielä päässyt taidekouluun.

Nyt Lappeenrannasta kotoisin oleva Kettunen viimeistelee lopputyötään Imatran taidekoulusta. Työn alla on maalaussarja tämän päivän ihmisistä arjen tapahtumissa.

— On kiinnostavaa kuvata tämän ajan ihmisiä älypuhelimineen.

Tuotteliaalla maalarilla on Imatralla näytteillä muotokuvia ja maisemamaalauksia. Siwoja ja McDonald’seja kuvaavissa maisemamaalauksissa nykyhetki on vahvasti läsnä. Kettunen pitää taitavaa sivellintekniikkaa hyvän maalauksen perustana.

— Rumasta maisemasta voi saada kauniin maalauksen.

Maisemamaalauksia Kettunen pitää jonkinlaisina harjoitustöinä, sillä todellinen kiinnostus kohdistuu ihmiseen. Haaveena on muotokuvamaalarin ammatti.

Paljon töitä tekevä Kettunen nauttii vapaudesta työskennellä ilman tiukkoja aikatauluja. Siksi tatuoijan työtkin jäivät.

Kettunen pitää selkeästi asetettua päämäärää tärkeänä. Se pätee niin ammatilliseen kehittymiseen kuin yksittäisen taulun maalaamiseen.

— Päämäärä on tärkein. Kuinka sen saavuttaa ei ole oleellista.

Musiikkia harrastavan Kettusen mielestä elämässä oleellisinta on tasapaino.

— On tärkeää, että löytyy innostus herätä aamulla ja mennä maalaamaan. Yhtä tärkeää on, mitä tapahtuu sen jälkeen. Innostus mennä kotiin ja tehdä muita asioita.

Lue lisää Arto Kettusen ajatuksia taiteen tekemisestä Etelä-Saimaasta.

Jussi Kainulainen