Tiurun sairaala alkaa olla tiensä päässä

5.3.2016 6:00
Kuva: Marleena Liikkanen
Tiurun sairaala on osittain varsin kehnossa kunnossa muun muassa ilkivallan vuoksi. Pohdinnassa on aita sairaalan ympärille ilkivallan estämiseksi.
Tiurun sairaala on osittain varsin kehnossa kunnossa muun muassa ilkivallan vuoksi. Pohdinnassa on aita sairaalan ympärille ilkivallan estämiseksi.

Tiurun sairaala Lappeenrannan Rauhassa saattaa joutua tiensä päähän ja purkulistalle. Vuodesta 2012 tyhjillään olleen sairaalarakennuksen lämmitys lopetetaan kokonaan viimeistään vappuna.

Sairaalan omistaa Kiinteistö Oy Seniori Saimaa, jonka osakkaita ovat Lappeenrannan kaupunki ja Holiday Club Resort (HCR). Kaupunki on enemmistöosakas. Lappeenrannan kaupunki joutui antamaan kiinteistöyhtiölle rahat sairaalan tämän vuoden lämmityskuluihin.

Lämmityksen rahoituksesta ja lämmityksen lopettamisesta päätti kaupunginhallitus pari viikkoa sitten. Kaupunki rahoittaa myös HCR:n lämmitysosuuden tarkoituksena saada rahasumma HCR:ltä takaisin erikseen sovittavalla tavalla.

Jos rakennukselle ei löydy syksyyn mennessä varteenotettavaa ostajaa, vuokraajaa tai käyttötarkoitusta, nykyisten omistajien pitää keksiä, mitä funkissairaalalle tehdään. Sairaala on suojeltu asemakaavalla, joka valmistui 2013.

Ostajan tai vuokralaisen löytyminen on hyvin epätodennäköistä. Seniori-Saimaa on etsinyt sairaalalle omistajaa tai kannattavaa käyttöä vuodesta 2010, jolloin yhtiö perustettiin. Ostajaa saati bisnesideaa ei ole löytynyt.

Seniori-Saimaan oto. toimitusjohtaja on lakimies Johanna Alatalo kaupungin lakiosastolta. Hän sanoo, että nykytilanteessa uuden omistajan löytyminen näyttää hankalalta.

— Kyllä se on realismia.

Omistajat ovat syksyllä hankalan tilanteen edessä. Mitä tehdä rapistuvalle sairaalalle, joka ei kiinnosta ketään? Lappeenrannan rakennusjärjestys kieltää kaavalla suojellun rakennuksen purkamisen ilman pakottavaa syytä. Suojelupäätös voidaan kuitenkin kumota asemakaavamuutoksella, josta suojelumerkintä poistetaan.

Ilkivallan estämiseksi Seniori-Saimaa varautuu suojelemaan kylmää sairaalaa mahdollisella aidalla. Yhtiön tämän vuoden talousarvioon on varattu aitaa varten reilu 30 000 euroa.

— Päätöstä aidasta ei ole tehty mutta rahat on nyt varattu, Alatalo kertoo.

Heikki Sopanen