Lapsiasiavaltuutettu rokottaisi kaikki lapset vesirokkoa vastaan

5.3.2016 18:55
Kuva: aop

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ottaisi vesirokkorokotteen Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan. Vesirokkorokotteen liittämisen rokotusohjelmaan on arvioitu maksavan 4,4 miljoonaa euroa vuodessa. Kurttilan mukaan se olisi kannattava investointi, jolla lisättäisiin lasten hyvinvointia, säästettäisiin hoitokustannuksissa ja vähennettäisiin vanhempien työpoissaoloja.

— Rokottamisella voidaan estää tehokkaasti lapsen terveydentilaa heikentävien tautien tarttumista. Investoiminen lapsiin on sekä kansanterveyden että kansantalouden etu. Hallituksen tulisi seuraavassa valtion talousarviossa päättää tätä koskevasta rahoituksesta, mikä olisi kokonaistaloudellisesti säästöä, Kurttila toteaa tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ovat esittäneet vesirokkorokotuksen lisäämistä kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta rahoitusta sen mukaan ottamiseksi ohjelmaan ei ole myönnetty.

Lapsiasiavaltuutetun mukaan vesirokkorokotteen käyttöönotto säästäisi hoitokustannuksia noin kaksi miljoonaa ja vanhempien työpoissaolokustannuksia noin 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomessa sairastuu noin 57 000 ihmistä vuosittain vesirokkoon. Kymmenvuotiaista yli 90 prosenttia ja 15-vuotiaista lähes kaikki ovat sairastaneet vesirokon.

Juhana Nyman