Villiintyneet kissalaumat työllistävät eläinsuojelua — lauantaina on löytöeläinpäivä

4.3.2016 20:21
Kuva: Sari Tauru
Pentuna löydetty villikissa sosiaalistuu yleensä vielä lemmikiksi.
Pentuna löydetty villikissa sosiaalistuu yleensä vielä lemmikiksi.

Huonokuntoisia villiintyneitä kissalaumoja löytyy yhä enemmän, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) tiedotteessa. Sen mukaan kissalaumat myös tulevat eläinsuojelutoimijoiden tietoon aiempaa useammin.

— Varmasti villiintyneitä kissalaumoja on aina ollut, mutta nyt niistä puhutaan enemmän ja ihmiset puuttuvat niihin herkemmin, tiedotteessa todetaan.

SEY:n mukaan lauma syntyy usein kun pihapiiriin ilmestynyttä, leikkaamatonta kissaa aletaan ruokkia. Pian pihapiirissä pyörii jopa kymmeniä kissoja.

— Monesti kissalauma asuu yksinasuvan ihmisen pihapiirissä, tiedotteessa kerrotaan.

Isoissa laumoissa elävillä kissoilla on paljon tarttuvia tauteja, sisäsiittoisuudesta johtuvia epämuodostumia, aliravitsemusta ja loisia.

— Jos nuoret pennut saadaan hoitoon riittävän varhain, sosiaalistuvat ne yleensä lemmikiksi sopiviksi. Suuri osa aikuisista kiinni otetuista kissoista joudutaan kuitenkin liian arkoina ja pelokkaina lopettamaan, SEY kertoo.

Järjestön mukaan tärkeintä on kissapopulaatioiden syntymisen ehkäisy, mihin tehokkain keino on ulkoilevien kissojen leikkauttaminen.

SEY perää myös kissojen kissojen pakollista tunnistusmerkintää ja omistajatietojen rekisteröintiä. Se helpottaisi löytökissojen palauttamista omistajilleen.

SEY:n mukaan Suomen löytökissoista haetaan nykyisin takaisin omaan kotiin vain noin viisi prosenttia.

— Usein syynä on omistajan haluttomuus maksaa kissan hoitopäiviltä koituneita kuluja, SEY huomauttaa.

Järjestö kertoi kissaongelmasta valtakunnallisen löytöeläinpäivän tiedotteessa. Löytöeläinpäivää vietetään lauantaina 5. maaliskuuta.

Leena Sallinen