Tiedonpuute hidastaa aurinkosähkön yleistymistä

4.3.2016 8:22
Kuva: Hanna Koikkalainen
Lappeenrantalaisen Pekka Kaartisen omistaman talon katolla on aurinkopaneeleita ja -keräimiä. Talvella niitä pitää toisinaan putsata lumesta.
Lappeenrantalaisen Pekka Kaartisen omistaman talon katolla on aurinkopaneeleita ja -keräimiä. Talvella niitä pitää toisinaan putsata lumesta.

Aurinkosähköllä tuotetaan alle promille Suomen sähköntuotannosta.

Verkkoonkytkettyjä aurinkovoimaloita on noin 10 megawatin verran, ja toiset 10 megawattia tuotetaan kesämökeillä, kertoo energiatehokkuuden professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Tuotannon ennustetaan tuplautuvan sekä tänä että ensi vuonna.

Lappeenrannan Energialla on sopimus 68 aurinkosähköntuottajan kanssa, kertoo energiakaupan johtaja Marko Pollari. Niistä valtaosa on kotitalouksia.

— Tammikuussakin on tehty kolme sopimusta.

Vesa-Matti Puron mukaan suurin syy aurinkosähkön hitaaseen leviämiseen on tiedonpuute. Ihmiset eivät tiedä, että verkkoyhtiöillä on velvollisuus kytkeä aurinkosähkövoimala verkkoon ilman kustannuksia kuluttajalle tai että ylijäämäsähköä voi myydä sähköyhtiölle.

Professori Jero Aholan mukaan byrokratiaa pitäisi helpottaa niin, ettei missään kunnassa tarvitsisi hankkia erityistä lupaa rakennusvalvonnalta aurinkopaneelien asentamisen.

Lappeenrantalainen Puro on organisoinut aurinkosähkövoimaloiden yhteistilauksia vuodesta 2013. Muutaman viikon päästä pitäisi saada valmiiksi seuraava yhteistilaus.

— Nyt tavoitteena on tehdä 1 000 paneelin yhteistilaus, hän sanoo.

Lue lisää päivän lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

Sähkön pientuotanto

Selvitä rakennusvalvonnasta, tarvitaanko rakennus- tai toimenpidelupaa.

Sovi sähköverkkoyhtiön kanssa tuotannon liittämisestä jakeluverkkoon.

Tee sähköyhtiön kanssa sopimus sähkön myynnistä.

Onko katolla paljon hormien tai puiden varjoja? Aurinkopaneeleita ei kannata laittaa varjoiseen kohtaan.

Terhi Kinnunen