Saara Vento ja pelastusvene 417:n muu miehistö palkitaan tänään Vuoden meripelastajina

4.3.2016 7:25 | Päivitetty: 4.3.2016 8:58
Kuva: SMPS Pirkanmaa
Vuoden 2015 meripelastajina palkitut: päälikkö Aki Lahtinen (ylärivissä vas.), Saara Vento, Petri Kinnunen, Jasmo Hiltula (edessä vas.) ja Aki Leskinen.
Vuoden 2015 meripelastajina palkitut: päälikkö Aki Lahtinen (ylärivissä vas.), Saara Vento, Petri Kinnunen, Jasmo Hiltula (edessä vas.) ja Aki Leskinen.

Lappeenrantalaissyntyisellä Saara Vennolla ja hänen tovereillaan Pirkanmaan pelastusvene 417:ssä piti heinäkuussa kiirettä. Seitsemän pelastustehtävän suorittaminen saman vuoron aikana toi heille Vuoden meripelastajan 2015 tittelin.

Tampereella päivystänyt miehistö sai heinäkuun ensimmäisensä lauantaina puolen päivän aikaan hälytyksen sairaankuljetukseen. Sen jälkeen alkoivat todelliset kiireet.

Illan mittaan ja yön aikana pelastajat hinasivat turvaan yhden ilman polttoainetta ajelehtivan ja kolme konerikkoista venettä. Heidät hälytettiin myös pelastamaan alusta, jonka apuveneen ankkuri oli takertunut potkuriin, ajelehtimasta koskeen. Vielä he ehtivät apuun, kun vedenrajassa kelluva muoviputki aiheutti uhkan vesiliikenteelle.

Saara Vennon pelastajaura alkoi Lappeenrannasta ja Etelä-Saimaan järvipelastusyhdistyksestä.

— Lähdin mukaan toimintaan, kun olin toiminut partiossa ja myös veneillyt pienestä pitäen, hän kertoo.

Lähtiessään Tampereelle opiskelemaan hän vei harrastuksen mukanaan. Jonkin aikaa hän oli kahden yhdistyksen jäsen, mutta kahden viime kesän ajan toimi pääasiassa Tampereella.

Valmistuttuaan röntgen-hoitajaksi nyt joulun aikaan Vento muutti työn perässä Kotkaan.

— Olen jo käynyt täällä harjoituksissa, hän kertoo.

Juttuun korjattu pelastusveneen numero kello 9.00.

Saara Vennosta ja meripelastuksesta laajemmin päivän lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia