Lappeenrannan Cumuluksen saneeraus pohdinnassa

4.3.2016 7:04
Kuva: kai skyttä
Korttelin vanhin rakennus on vuodelta 1914. Pankkitalona toiminut talo on viime vuodet ollut ravintolana.
Korttelin vanhin rakennus on vuodelta 1914. Pankkitalona toiminut talo on viime vuodet ollut ravintolana.

Kiinteistökehitysyhtiö City Kauppapaikat Oy suunnittelee hotelli Cumuluksen saneeraamista Lappeenrannassa. Yhtiö osti Scantor Oy:ltä kauppakeskus Weeran, Cumuluksen kiinteistön ja Amarillon ravintolakiinteistön.

Seinäjokelaisen yhtiön omistukseen siirtyi myös kauppakeskus Armada sekä muutama muu kauppakiinteistö Lappeenrannassa. Yhtiön toimitusjohtaja Raimo Sarajärvi sanoo, että Weeran kortteli on kehittämisen ykköskohde. Cumuluksen saneerauksesta yhtiö käy neuvotteluja vuokralaisen, Cumulukset omistavan Restel-ketjun kanssa.

Restelin lisäksi kehitysideoita kysytään korttelissa toimivilta yrittäjiltä. Sarajärvi aikoo myös selvittää, kuinka he voivat osallistua naapurissa sijaitsevan Karjalankulman kaavahankkeen etenemiseen. Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö on laittanut vireille kaavamuutoksen omistamansa kiinteistönsä kehittämiseksi.

Sarajärvi tietää venäläisten ostosmatkailijoiden ja turistien määrän romahduksaen Lappeenrannassa muttei murehdi asiaa.

— He palaavat kyllä jollakin aikajänteellä. Ja silloin pitää olla valmiudet palvella heitä hyvällä tarjonnalla.

Weeran korttelissa on hyvin eri ikäisiä rakennuksia. Vanhin rakennus on Kauppakadun ja Valtakadun kulmaan 1914 valmistunut liike- ja toimistorakennus, joka toimi SYP:n ja Nordean konttorina. Rakennus peruskorjattiin 1978. Nyt rakennuksessa on osa Amarillo-ravintolamaailmaa.

Kauppakeskus Weeran rakennus valmistui 1970 Osuusliike Onnin Centrum- tavarataloksi. Rakennuksessa on tehty useita muutos- ja korjaustöitä käyttötarkoitusten ja kauppakeskuskonseptien muuttuessa.

Hotelli Cumuluksen rakennus valmistui 1982. Sen saneerauksesta ja mahdollisesta laajentamisesta on puhuttu vuosien ajan.

Heikki Sopanen