Geopark vetää geologiasta kiinnostuneita retkeilijöitä eteläiselle Saimaalle — jos se toteutuu

4.3.2016 21:34
Kuva: Kai Skyttä
Saimaa Geoparkin kohteeksi on kaavailtu muun muassa Ruuhonsaaria, joilta löytyy niin hiekkarantaa kuin harjuakin ja myös rekisatama ja sauna.
Saimaa Geoparkin kohteeksi on kaavailtu muun muassa Ruuhonsaaria, joilta löytyy niin hiekkarantaa kuin harjuakin ja myös rekisatama ja sauna.

Eteläisestä Saimaasta ei tullut vuoden retkikohdetta, mutta siitä voi tulla pitkäaikaisen geoturismin kohde. Saimaa Geopark -nimisen luontomatkailualueen suunnittelu on meneillään. Sitä on valmisteltu muun muassa tutkimuksilla jo usean vuoden ajan.

Geopark on rajattu alue, joka sisältää tieteellisesti tai maisemallisesti merkittäviä geologisia kohteita. Siinä voi olla muitakin kiinnostavia luontokohteita ja historiallisia nähtävyyksiä. Kansainvälinen Geopark-verkosto toimii Unescon suojeluksessa.

Saimaalta koetetaan saada verkostoon Lappeenrannasta ja Imatralta Mikkeliin ja Sulkavalle ulottuva alue. Sillä on ikivanha kallioperä ja jääkausien ja niiden jälkeisen vesistöhistorian muovaama maisema. On aavoja järvenselkiä, sokkeloista saaristoa, hiekkarantoja, harjuja ja kallioita.

Saimaa Geopark -hankkeessa on jalostettu näitä aineksia jo usean vuoden ajan. Geologian tutkimuskeskus GTK on inventoinut alueen ja osoittanut sieltä geologisesti mielenkiintoiset kohteet.

Niitä ovat Etelä-Karjalan puolella ainakin Imatrankosken ympäristö, Taipalsaaren Päihäniemi, Ruokolahden Huuhanranta, Satamosaari, Pullikainen ja Ruuhonsaaret. Saimaa-kohteet ovat myös Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön kohteita, joista osassa on retkisatama.

Saimaa Geopark -hanketta hallinnoi Imatran seudun kehitysyhtiö, ja hanketta rahoittavat Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot sekä useat alueen kaupungit ja kunnat. Nyt ollaan pohtimassa muun muassa Saimaa Geoparkin varsinaista vetäjäorganisaatiota.

Leena Sallinen