Ammattiliitto PAM yllättäen pois yhteiskuntasopimuksesta – AKT myös ulkona, Metalliliitto vaatii veronkevennyksiä

4.3.2016 16:09

Suomen suurimman ammattiliiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti perjantaina, että se ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

— Kävimme PAMin hallituksessa tiukan keskustelun kilpailukykysopimuksesta, jonka näimme mahdottomaksi matalapalkkaisten palvelualojen työntekijöiden kannalta. Emme voi edistää ihmisten toimeentulon heikkenemistä, kun emme voi luottaa hallitukseen ja työnantajiin, kertoo liiton puheenjohtaja Ann Selin tiedotteessa.

Myös Auto- ja kuljetusalan liitto AKT jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle. Metalliliitto ilmoitti olevansa mukana, mutta vain sillä ehdolla, että hallitus toteuttaa vastineeksi lupailemansa toimet. Ilmailualan unioni IAU tiedotti perjantaiaamuna, että se lähtee mukaan, kuten myös Paperiliitto.

Merimies-Unioni kertoi perjantaina lähtevänsä neuvotteluihin kilpailukykysopimuksen pohjalta. Liitto kuitenkin vaatii, että maan hallitus ei toteuta hallitusohjelmaan sisältynyttä kohtaa matkustaja-alusten miehistökustannustuen leikkaamisesta 20 miljoonalla eurolla.

Torstaina Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti lähtevänsä mukaan neuvottelemaan sopimuksen soveltamisesta JHL:n sopimusaloilla, mikäli SAK:n hallitus omalta osaltaan hyväksyy sopimuksen. Puuliiton hallitus ilmoitti tiedotteessaan perjantaina puolenpäivän jälkeen olevansa ehdollisesti mukana työmarkkinoiden neuvottelutuloksessa. Liitto kertoo kuitenkin irtautuvansa sopimuksesta, jos hallitus ei toimi kilpailukykysopimuksen mukaisesti.

Torstaina Elintarviketyöläisten liitto SEL päätti olla lähtemättä mukaan. Samoin teki Rakennusliitto.

Tulevana maanantaina koolla on SAK:n hallitus, joka lopullisesti hyväksyy tai hylkää neuvottelutuloksen sen mukaan, miten jäsenliitot ovat asiasta päättäneet.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien verkkosivuilta.

Teija Sutinen, Juhani Saarinen, HS