Turvalaiteasentajien työtaistelu Lappeenrannassa ja Kouvolassa voi aiheuttaa junien myöhästymisiä perjantaiaamusta lähtien

3.3.2016 17:12 | Päivitetty: 3.3.2016 17:17
Kuva: Lukas Pearsall

VR Trackissä työskentelevien Sähköliittoon kuuluvien työntekijöiden työtaistelu voi aiheuttaa myöhästymisiä junaliikenteeseen perjantaiaamusta lähtien. Viidentoista Lappeenrannassa ja Kouvolassa työskentelevän turvalaiteasentajien perjantaiaamuna kello seitsemän alkava ylityökielto voi häiritä Itä-Suomen alueen radan kunnossapitotöitä.

Henkilöstöpäällikkö Juha Rönkä VR:ltä sanoo, että reagointikyky yllättäviin vikoihin ei ole ylityökiellon takia välttämättä yhtä hyvä kuin normaalisti. Se voi aiheuttaa viivästyksiä Itä-Suomen alueella kulkeviin juniin.

— Olemme tehneet järjestelyitä, ettei tästä tulisi vaikutuksia. Jos tulee useampia turvalaitevikoja kerralla, emme välttämättä pysty niitä korjaamaan yhtä nopeasti kuin tavallisesti.

Rönkä kertoo, että ylityökielto vaikeuttaa eniten VR:llä käytössä olevaa varallaolomallia, jonka avulla yllättävät viat on normaalisti pystytty korjaamaan.

— Varallaolomallia käytetään normaalisti viikoittain. Nyt olemme siirtyneet erilaiseen työaikamalliin, jolla meidän pitäisi pystyä hoitamaan normaalit vikatilanteet työtaistelun aikanakin.

VR Trackin kunnossapidon työntekijöille neuvoteltiin viime syksynä uusi yrityskohtainen varallaolosopimus voimassa olevan työehtosopimuksen pohjalta. Neuvottelut käytiin työnantajan sekä työntekijöitä edustavan JHL:n edustajien kanssa. Työtaisteluun osallistuvat, Sähköliittoon kuuluvat työntekijät haluaisivat itselleen poikkeavan varallaolosopimuksen.

Ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

Juhana Nyman