Reijo Borgström ohjastaa vielä 75-vuotiaana – ”Olen ajellut itse, kun vakikuskeille eivät ole ajotehtävät sattuneet”

3.3.2016 9:00
Kuva: Kalle Sipiläinen
Rim Bay Avril saapui Saimaan kanavan varrelle syksyllä  Etelä-Pohjanmaalta. Tamma on Talli Ranchin ensimmäinen lämminveriravuri pitkään aikaan. — Noin kymmeneen vuoteen, muistelee tammaa ulkoiluttanut Reijo Borgström.
Rim Bay Avril saapui Saimaan kanavan varrelle syksyllä Etelä-Pohjanmaalta. Tamma on Talli Ranchin ensimmäinen lämminveriravuri pitkään aikaan. — Noin kymmeneen vuoteen, muistelee tammaa ulkoiluttanut Reijo Borgström.

Reijo Borgström istui rattailla, kun B. Helmiina vei Kuninkuusravien kuningatarkilpailun kahdesti peräkkäin vuosina 2006—07.

Toisin kuin suojattinsa Borgström ei ole radoilta vielä eläköitynyt, vaikka ikää hänelle on kertynyt jo kunnioitettavat 75 vuotta.

Viime vuonna ajo-oikeuden haki reilut 40 yli 70-vuotiasta raviohjastajaa. Heistä vanhin kilpaillut oli 86-vuotias Lauri Kokko.

Harvat kuitenkaan ajavat enää Toto76-tasolla eli valtakunnan viikon pääraveissa. Borgström ajaa.

— Olen ajellut itse, kun vakikuskeille eivät ole ajotehtävät sattuneet. Mitään mahdotonta intoa ajamiseen ei ole, mutta aika tarkka olen siitä, kenelle luovutan hevosen ajettavaksi, Borgström kertoo.

Vielä muutama vuosi sitten Borgströmin kaltaisten konkarien kilpaileminen ei olisi ollut mahdollista.

Silloin ohjastajien kilpailuoikeus päättyi viimeistään 72-vuotiaana. EU-säännökset estivät kuitenkin ikärasismin ja nyt kilpailuoikeutta voidaan jatkaa vuosittain lääkärintodistuksella.

— Ajelen vielä kun kärryille pääsen ilman nostamista. Pitäähän se omakin järki olla. Kun hoksottimet eivät enää pelaa, niin sitten pitää lopettaa. Muuten voi olla vaaraksi niin itselle kuin muille, Borgström myhäilee.

Kalle Sipiläinen