Maitotiliin iso lovi, tukimaksut myöhässä

3.3.2016 7:20
Kuva: Marleena Liikkanen
Maidontuottaja Hanna Puolakan omasta navetasta ja vuokranavetasta löytyy 90 asukin joukosta monia rotuja kuten kuvassa olevia lapinlehmiä.
Maidontuottaja Hanna Puolakan omasta navetasta ja vuokranavetasta löytyy 90 asukin joukosta monia rotuja kuten kuvassa olevia lapinlehmiä.

Maataloustukien maksujen viivästyminen ja maidon tuottajahinnan lasku kuumentavat tunteita monilla tiloilla. Helsingin herrat saavat ensi viikolla vieraita maakunnista, kun MTK:n organisoima traktorimarssi vyöryy Helsinkiin.

Lappeenrannan Kemppilässä avomiehensä Aki Kylliäisen kanssa maitotilaa pyörittävä Hanna Puolakka pitää traktorimarssia hyvänä keinona tuoda esille tuottajien tilannetta. Puolakan tilan tuloista maidon tuottajahinnan lasku haukkasi viime vuonna kymmeniä tuhansia.

Viimeinen pisara MTK:lle oli viime viikon lopulla uutisoitu Maaseutuviraston maksamien EU-tukien uusi viivästys.

— Niitä viivästyksiä on ollut viime syksystä alkaen. Monilla tiloilla velat ovat suuret. Lainat pitäisi maksaa ajallaan, mutta se on vaikeaa, kun ei tiedä milloin rahaa tulee, Puolakka sanoo.

Maidon tuottajahinta oli Puolakan tilan maitotilissä tammikuussa 35 senttiä litralta. Viime vuoden aikana hinta on laskenut yli 10 senttiä litralta.

Maidon hintaa painavat alas Venäjän vientiboikotti ja EU-alueen maitokiintiöiden purkaminen. Maidosta on markkinoilla ylitarjontaa ja halvan maidon paine Euroopan suurilta tuotantoalueilta kohdistuu Suomeen.

— Kun Venäjän vientiboikotti alkoi, Stubb sanoi että vaikutukset ovat vähäisiä ja väliaikaisia. Aika pysyviltä ne tuntuvat, Hanna Puolakka sanoo.

Jarmo Hämäläinen