Kevätseurantaan erityisesti lehtipuut ja pensaat

3.3.2016 20:19
Kuva: Tuuli Truhponen
Pajunkissat ovat jo monin paikoin puhjenneet esiin.
Pajunkissat ovat jo monin paikoin puhjenneet esiin.

Perinteisessä Luonto-Liiton kevätseurannassa ennakoidaan jo hiirenkorvia. Seurannan tämän vuoden teemana ovat lehtipuut.

Kevätseuranta on Luonto-Liiton kannustus eläin- ja kasvilajien tarkkailuun ja niiden myötä kevään etenemisen havainnointiin. Seurannan varsinainen starttiviikonloppu on 12.—13. maaliskuuta, jolloin hiirenkorvien sijasta puskissa näkyy pajunkissoja.

Seuranta kuitenkin jatkuu joka toinen viikonloppu kesäkuun alkuun asti, ja Luonto-Liitto kannustaa havainnoimaan erityisesti haavan, näsiän, tuomen ja vaahteran kukintaa, sekä haavan ja koivun lehtien ilmaantumista.

Ennen pitkää ilmaantuvat myös kevätseurannan tutut vakiolajit kuten leskenlehti, kimalainen, kiuru, sisilisko ja lepakko. Varsinkin linnuista voi kirjata ensihavaintoja jo nyt.

Havainnot voi kirjata osoitteessa www.kevatseuranta.fi, josta löytyy sekä sähköinen että tulostettava lomake. Tulostettavan lomakkeen voi lähettää osoitteeseen: Luonto-Liitto, Annankatu 26 A, 00100 Helsinki.

Havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, ja niiden avulla tutkitaan lajien leviämistä ja runsautta.

Leena Sallinen