Rajan riskit, myrskyt ja tulvat päivitetään Etelä-Karjalassa

2.3.2016 7:10

Etelä-Karjalaan valmistuu uusi riskianalyysi kesällä. Vaikka suurta maahanmuuttajien vyöryä ei ole saapunut Venäjältä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille, siihenkin varaudutaan nyt päivitettävässä analyysissä.

— Se on yksi riski muiden joukossa. Rajalle tulevien paineiden lisäksi tehtävät lisääntyisivät heti esimerkiksi poliisilla ja kuntien sosiaalipuolella, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Joni Henttu sanoo.

Sisäministeriö julkaisi viime vuoden lopulla uuden version Suomen kansallisesta riskiarviosta. Se on kehyksenä myös Etelä-Karjalan uudelle riskianalyysille, joka valmistuu kesällä.

Rajan riskien lisäksi analyysissä päivitetään mm. teollisuuden, liikenteen, myrskyjen, tulvien ja tartuntatautien riskit Etelä-Karjalassa.

Maakunnallista riskianalyysiä valmistelee vuodesta 2010 toiminut EK Turva, jossa ovat edustettuna maakunnan keskeiset toimijat kuten poliisi, pelastuslaitos, kunnat, rajavartiosto, puolustusvoimat, kolmas sektori, Eksote, ELY ja aluehallintovirasto.

— Riskejä on syytä päivittää. Aina jotain uusia asioita nousee esille. Yksi sellainen on nyt Venäjän suunnalta tuleva hybridivaikuttaminen, Henttu painottaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on kuvannut Venäjän toimia turvapaikanhakijoiden ohjailussa Suomeen suuntautuvaksi hybridivaikuttamiseksi.

Venäjän toiminta Krimin valtauksessa nosti tietoisuuteen trollit, jotka tehtailevat vääristeltyä informaatioita myös Suomessa.

— Hybridivaikuttamisella voi saada yhteiskunnan toiminnot häiriötilaan ampumatta laukaustakaan. Se tulee myös helposti rajan yli, Henttu muistuttaa.

Jarmo Hämäläinen