Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakkaista puolet säävarmassa sähköverkossa — edessä vielä kalliit investoinnit

2.3.2016 7:40
Kuva: otto ponto
Taipalsaaren kirkonkylän lähellä kaivettiin sähkökaapeleita maahan kesällä 2014.
Taipalsaaren kirkonkylän lähellä kaivettiin sähkökaapeleita maahan kesällä 2014.

Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakkaista on jo puolet säävarmassa sähköverkossa, yhtiö kertoo tiedotteessa. Seuraavien 12 vuoden aikana yhtiö investoi sähkönsiirron toimitusvarmuuteen noin 120 miljoonaa. Niistä 80 miljoonaa on normaaleja saneerausinvestointeja, loput ekstraa.

— Tavoitteena on saada vuoden 2028 loppuun mennessä kaikki jakelualueen asiakkaat lain edellyttämän säävarman sähkönjakelun piiriin, tiedotteessa todetaan.

Energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale kertoo tiedotteessa, yhtiöllä on keskijännitejohtoja yhteensä noin 2 000 kilometriä, joista noin 18 prosenttia on maakaapelia. Pienjännitejohtoja verkossa on noin 4 000 kilometriä, joista noin puolet on jo maakaapelia.

Energiaverkoilla on tavoitteena kasvattaa keskijänniteverkkojen maakaapelin osuus 40 prosenttiin ja pienjännitejohtojen osalta lähes 70 prosenttiin. Yhtiö aikoo lisätä sähköverkon maakaapelointia tulevina vuosina lähinnä taajamissa.

Taipalsaaren keskustan ja Saimaanharjun kaapeloinnit ovat viimeistelyä vaille valmiit. Tänä vuonna kaapelointi jatkuu Savitaipaleen taajamassa, ja sen jälkeen vuorossa ovat Lemin, Ylämaan ja Joutsenon taajamat.

— Näiden jälkeen keskitytään taajamien ulkopuolisen sähköverkon toimitusvarmuuden parantamiseen, tiedotteessa kerrotaan..

Taipaleen mukaan toimintavarmuutta parannetaan muillakin keinoin kuin maakaapeloinnilla.

— Jatkossa esimerkiksi ilmajohtoja sijoitetaan avoimeen ympäristöön pelloille tai teiden varsille, jotta voidaan vähentää myrskyjen kaatamien puiden tai lumikuormien painosta katkenneiden oksien aiheuttamia sähkökatkoja.

Muita keinoja ovat Taipaleen mukaan muun muassa maastokatkaisijoiden, sähköverkkoautomaation ja kauko-ohjattavien erotinasemien lisääminen sekä varayhteyksien rakentaminen ja varavoiman käyttö tietyissä kohteissa. Lisäksi yhtiö on aloittanut Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen kanssa raivausprojektin ilmajohtojen säävarmuuden turvaamiseksi.

Leena Sallinen