Erkki Räsänen taistelee yhä vesitornin avaamisen puolesta — mallia voisi ottaa Porista tai Lahdesta

2.3.2016 16:56
Kuva: Otto Ponto
Lappeenrannan vesitornin vahvuus on sen sijainti aivan keskellä kaupunkia. Erkki Räsänen on ajanut vesitorniasiaa vuosikaudet. Kuvassa Räsänen vesitornissa joulukuussa 2012.
Lappeenrannan vesitornin vahvuus on sen sijainti aivan keskellä kaupunkia. Erkki Räsänen on ajanut vesitorniasiaa vuosikaudet. Kuvassa Räsänen vesitornissa joulukuussa 2012.

Lappeenrannan vesitornin tueksi kysytään nyt talkoohenkeä.

Vesitornin avaamiseksi vuosikaudet taistellut kaupunginvaltuutettu Erkki Räsänen (kok.) tunnustelee paraikaa, löytyisikö tornin rakennesuunnitelmien tekijöiksi talkoohengessä toimivia ammattilaisia.

Tornin remontoimiseksi on tehty suunnitelma jo vuonna 2007, mutta tarkempi tilasuunnittelu on tekemättä. Tällä hetkellä missään ei ole osoitettu myöskään määrärahaa suunnitteluun. Ilman tarkkoja suunnitelmia tornihankkeelle on Räsäsen mukaan vaikea etsiä rahoitusta ja toimijaakaan.

Vesitornin avaamiseen vaadittavien töiden arvioitiin jokunen vuosi sitten maksavan noin 1,8 miljoonaa. Tornin omistaja, Lappeenrannan energiaverkot, ei edelleenkään ole halukas remontoimaan tornia itse.

Viimeksi tornin tilanteesta pidettiin laajempaa yhteistä palaveria kaupungin ja Energiaverkkojen kesken viime syksynä. Syksyllä myös sovittiin, että kaupunki teettää tornista vielä kannattavuusselvityksen. Sellaista ei kuitenkaan vielä ole ehditty tehdä — Räsänen arvelee lentokentän maakunnallistamisen vieneen voimavaroja.

Jos rahat tornin remonttiin löytyisivät, Räsänen uskoo päteviä toimijoitakin siihen löytyvän.

— Millään pullan ja kahvin myynnillä se ei kannata. Pitää olla muutakin osaamista. Pitää myydä ja markkinoida tapahtumia, Räsänen toteaa.

Pääsymaksu torniin on Räsäsen mukaan ehdoton edellytys sen kannattavuudelle. Räsänen uskoo, että se ei ole ongelma keskustassa sijaitsevalle tornille.

— Porissa on yleisölle avattu vesitorni, joka sijaitsee kilometrien päässä keskustastassa. Siellä on 5 000 kävijää vuodessa. Meillä kävijämäärä olisi helposti moninkertainen, Räsänen uskoo.

Lahdessa puolestaan vesitorni pistettiin Räsäsen tietojen mukaan kuntoon Lahti Aquan rahoilla. Nyt sitä vuokrataan vain yrityskäyttöön.

Pro Vesitorni -liikkeen tavoitteena on ollut, että Lappeenrannan vesitorni saataisiin kuntoon ja auki yleisölle vapuksi 2017.

— Siitä tavoitteesta on jo luvuttu. Mutta juna liikkuu. Takkuista on, mutta eteenpäin mennään, kunnes vastaan tulee liian paksu seinä, Räsänen vakuuttaa.

Seija Hackman