Uusi rehtori ottaa kantaa yliopistokeskusteluun: ”Suuruuden ekonomiasta tullut vääristynyt mantra”

1.3.2016 7:28 | Päivitetty: 1.3.2016 11:23
Kuva: Hanna Koikkalainen
Rehtori Juha-Matti Saksan mielestä yliopistoja pitäisi arvioida niiden tulosten perusteella.
Rehtori Juha-Matti Saksan mielestä yliopistoja pitäisi arvioida niiden tulosten perusteella.

Yliopistokeskustelu on ajautunut oudolle sivuraiteelle, katsoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston uusi rehtori Juha-Matti Saksa. Hänen mukaansa suuruudesta näyttää Suomessa tulleen itsetarkoitus.

Saksan mielestä iso koko tuo usein usein mukanaan myös jähmeyttä ja lisää byrokratiaa, ei pelkästään tehokkuutta tai säästöjä.

— Yliopistoja pitäisi arvioida niiden tulosten perusteella, mitä yliopistot saavuttavat tieteellisesti ja miten ne vaikuttavat yhteiskuntaan niihin sijoitettuihin euroihin nähden, Saksa vaatii maanantaina lähettämässään tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan niin suuri, pieni kuin keskikokoinenkin yliopisto voi olla erinomainen. Saksalla on tarjolla esimerkkejä muun muassa Saksasta ja Yhdysvalloista.

— Tiedemaailma on kansainvälinen ja toimii paljolti virtuaalisesti, ei paikkasidonnaisesti. Sillä, missä kaupungissa tutkimusryhmä sijaitsee, ei ole niinkään merkitystä, vaan sillä, miten korkeatasoista tutkimusta se tekee ja millainen kumppaniverkosto sillä on.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto tekee Saksan mukaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta yhdessä strategisen kumppaninsa Helsingin yliopiston kanssa. Oleellisinta Saksan mielestä on korkeakoulukentän työnjaon selkeys.

— Kun puhutaan rakenteellisesta kehittämisestä, sen tulisi tarkoittaa paitsi yksiköiden määrää, myös niiden välistä työnjakoa. Tämä on jäänyt keskustelussa vähälle.

Saksan mukaan pienessä maassa resursseja ei kannata hukata siihen, että kaikki tekevät keskinkertaisesti kaikkea.

— Jokaisen yliopiston tulisi keskittyä siihen, missä on todella hyvä ja mikä on relevanttia sekä muiden osaamista täydentävää kansakunnan kannalta.

Juha-Matti Saksa aloitti Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtorina 15. helmikuuta.

Leena Sallinen