Tiukentunut laki jarruttaa Hiitolanjoen kalastusta — Rautjärveltä lähti hakuun poikkeuslupa

1.3.2016 6:03
Kuva: Anssi Kemppinen
Hiitolanjoessa on ennen lakimuutostakin saanut kalastaa vain Ritakosken voimalan alapuolisilla vesillä.
Hiitolanjoessa on ennen lakimuutostakin saanut kalastaa vain Ritakosken voimalan alapuolisilla vesillä.

Hiitolanjoen kalastus on tänä talvena mennyt jäihin kirjaimellisesti Rautjärvellä. Syy tähän on vuoden alussa voimaan tullut uusi kalastuslaki, jolla arvokalojen suojelua tiukennetaan.

Lain kirjaimeen halutaan Rautjärvellä lievennystä. Änkilän ja Koitsanlahden osakaskunnat hakevat poikkeuslupaa asetuksella rauhoitettujen järvilohen ja taimenen pyydystämiseen Hiitolanjoella. Hallintopäätöksen asiassa tekee Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Arvokalojen suojelun varjolla Hiitolanjokeen ei Änkilän osakaskunnan aktiivin Hannu Toivasen mielestä saa tulla kalastuksen täyskieltoa. Kalastusperinne on Toivasen mukaan saatava jatkumaan etenkin, kun Hiitolanjoki on kalastusmatkailun kehittämisen maakunnallisia kärkihankkeita.

Rautjärven kunnanjohtajan Harri Anttilan mukaan kunnan kanta on, että täyspysähdystä Hiitolanjoen kalastukseen ei saa tulla.

— Muutoin kalamatkailun kehittämisinto hiipuu. Kumppanien hankinta vaikeutuisi jatkossa, Anttila näkee.

Rautjärven kalastusalue kannattaa Hiitolanjoen kalastuksen hoitamista lähiajat uuden lain mukaisella tavalla. Tilapäinen kalastustauko tekisi terää arvokalakannoille, kalastusalueen puheenjohtaja Hannu Lattu katsoo. Latun mukaan kalat ja kalastajat ovat viime vuosina vähentyneet.

Matti Veijalainen