Perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen ehdottaa vaihtoehtoa ruotsin opiskelulle

1.3.2016 7:10
Kuva: Marleena Liikkanen
Venäjä on suosituin toinen vieras kieli Lappeenrannan kouluissa. Viime syksynä kuudessa koulussa aloitettiin uusi venäjänryhmä.
Venäjä on suosituin toinen vieras kieli Lappeenrannan kouluissa. Viime syksynä kuudessa koulussa aloitettiin uusi venäjänryhmä.

Lappeenrannan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen ehdottaa ruotsin korvaamista jollakin muulla vieraalla kielellä peruskoulussa.

— Ruotsin kielen osaaminen ei ole nykyaikana yleissivistyksen ja elämässä menestymisen ehto, eikä se ole kaikille suomalaisille välttämätöntä, aloitteessa sanotaan.

Heltimoisen aloitteessa suositetaan, että Lappeenranta anoisi opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvat kokeiluun, jossa toisen kotimaisen kielen sijaan voisi opiskella esimerkiksi saksaa, ranskaa, espanjaa tai venäjää. Heltimoinen haluaisi kielikokeilusta alueellisen ja ehdottaa, että naapurikunnilta ja kaupungeilta pitäisi tiedustella halukkuuttaa hankkeeseen.

Heltimoisen mukaan pakollisen ruotsin opiskelua haittaa se, ettei ruotsin opiskelu kiinnosta kaikkia oppilaita. Se hidastaa myös motivoituneiden opiskelua.

— Rahaa on rajallisesti tulevaisuudessa. Sitä pitäisi käyttää maksimaalisesti niin, että Suomessa olisi monen kielen osaajia.

Terhi Kinnunen