Nyt rakennetaan pönttöjä linnuille talkoovoimin — Miljoona linnunpönttöä -kampanja käynnistyi

1.3.2016 22:34
Kuva: Tarja Bruce

Maan suurimmat pönttötalkoot alkoivat tänään tiistaina. Miljoona linnunpönttöä -kampanjan tavoitteena on nostaa miljoona linnunpönttöä Suomen oksistoon toukokuun 2017 loppuun mennessä.

Pöntöt tulevat tarpeeseen.

— Kolmannes Suomen lintulajeista on uhanalaisia. Linnunpönttö on suora ja toimiva tapa auttaa, kertoo luontokirjailija ja -toimittaja Juha Laaksonen kampanjan taustoista.

Miljoona linnunpönttöä -nettisivuille on avattu pönttörekisteröinti ja kartta, jossa näkyy rekisteröityjen pönttöjen määrä kunnittain. Vanhojen toimivien ja uusien pönttöjen rekisteröinnillä luodaan Suomen ensimmäinen valtakunnallinen, kuntatarkkuuteen yltävä linnunpönttökartoitus.

Kampanjasivustolta löytyy myös pönttöjen rakennus- ja ripustusohjeet sekä paljon tietoa pönttöpesijöistä. Sivusto täydentyy koko ajan.

Kampanjassa ovat mukana Yleisradio sekä Suomen suurimmat luontotoimijat Metsähallitus, BirdLife Suomi, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Latu, Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen Partiolaiset, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus ja monet muut.

Myös kuntia ja kaupunkeja toivotaan mukaan osoittamalla pöntönripustuspaikkoja puistoista ja metsistä.

Kanerva Jalarvo