Lappeenrannan pizzerioihin suunnatun näytteenottoprojektin tulokset yllättivät terveystarkastajan — lähes puolet näytteistä ei täyttänyt laatuvaatimuksia

1.3.2016 16:55 | Päivitetty: 1.3.2016 17:06
Kuva: Lumikki Haaja
Vain hieman yli puolet testatuista lappeenrantalaispizzerioista täyttää laatuvaatimukset. Arkistokuva.
Vain hieman yli puolet testatuista lappeenrantalaispizzerioista täyttää laatuvaatimukset. Arkistokuva.

Lappeenrantalaisista pizzerioista otetuista näytteistä vain reilu puolet täyttää laatuvaatimukset. Tämä selviää Lappeenrannan sedun ympäristötoimen toteuttamasta näytteenottoprojektista, joka tutki jäähdytettyjen elintarvikkeiden laatua paikallisissa pizzerioissa. Tutkimusta tehtiin viime huhti- ja syyskuun välillä, ja sitä jatketaan kuluvana vuonna. Tulokset osoittavat, että jäähdytyksessä on parannettavaa. Tämä näkyi enterobakteerien määrässä, lisäksi myös kokonaisbakteerimäärät olivat useimmiten kohonneet.

Ympäristötoimi on ottanut näytteitä 27:sta eri pizzeriasta. Näytteitä otettiin esivalmistelluista ja jäähdytetyistä tuotteista, kuten riisistä, kebablihasta, kermaperunoista ja kypsästä jauhelihasta. 54 prosenttia näytteistä oli hyviä, 22 prosenttia tyydyttäviä ja 24 prosenttia huonoja.

— Kyllä tämä ehkä vähän yllätti, terveystarkastaja Johanna Laitinen myöntää.

67 prosenttia säilytyslämpötiloista oli vaatimusten mukaisia eli alle +6 asteisia. Huonon näytetulosten saaneiden kohteiden pitäjien kanssa on käyty läpi tuloksiin johtaneita seikkoja ja neuvottu miten edetä eteenpäin.

Projekti jatkuu, ja jäähdytykseen kiinnitetään huomiota jatkossa myös Oiva-tarkastusten myötä. Oiva-tarkastusten tulokset ovat nähtävillä osoitteessa oivahymy.fi.

Anniina Meuronen