Turvapaikkatutkinta siirtyy maahanmuuttovirastolle tiistaina – tarkoituksena prosessin nopeuttaminen

29.2.2016 21:04

Turvapaikkatutkinnan tekeminen siirtyy poliisilta Maahanmuuttovirastolle lähtien. Maahanmuuttovirasto alkaa tehdä turvapaikkatutkintaa turvapaikkapuhuttelun yhteydessä.

Tällä hetkellä turvapaikkatutkintaa tekevät sekä poliisi että Rajavartiolaitos, joka jatkaa tutkinnan tekemistä toistaiseksi. Rajavartiostolta turvapaikkatutkinta siirtyy Maahanmuuttovirastolle viimeistään ensi vuoden alusta lähtien.

Turvapaikanhakijan saavuttua Suomeen hänelle tehdään rekisteröinnin jälkeen turvapaikkatutkinta, jossa selvitetään henkilöllisyys ja matkareitti. Turvapaikkahakemusten ja turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin hoitaa jatkossakin poliisi yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Lisäksi poliisi hoitaa maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanon ja antaa päätöksen tiedoksi turvapaikanhakijalle.

Turvapaikkatutkintaan liittyvä koulutus on jo alkanut Maahanmuuttovirastossa. Tutkinnat ovat siirtyneet virastoon portaittain marraskuusta lähtien, ja osaamista on siirtynyt virastoon esimerkiksi poliisissa ja Rajavartiolaitoksessa aiemmin työskennelleiden työntekijöiden mukana.

Turvapaikkatutkinnan siirtämisellä Maahanmuuttovirastolle pyritään nopeuttamaan hakemusten käsittelyä. Kun turvapaikkatutkinta ja -puhuttelu tehdään samalla kertaa, ei niiden väliin jää odotteluaikaa.

Maahanmuuttoviraston tavoite on tehdä maaliskuun lopusta alkaen 1 000 päätöstä viikossa.

Juhana Nyman