Helena Konttinen julisti herätystä Uukuniemelle ja apua orvoille — häntä muistetaan tänä vuonna Parikkalassa ja Helsingissä

29.2.2016 21:34 | Päivitetty: 1.3.2016 19:32
Kuva: Helinä Leminen
Saaren orpokotijuhlien valmisteluja elokuussa 2001.
Saaren orpokotijuhlien valmisteluja elokuussa 2001.

Etelä-Karjalan erikoisiin kesätapahtumiin kuuluu Saaren orpokotijuhlat. Niillä muistetaan vuosittain unissasaarnaaja Helena Konttista, joka on tänä vuonna erityisen huomion kohteena. Hänen kuolemastaan tulee huhtikuussa kuluneeksi sata vuotta.

Helena Konttinen (1871—1916) syntyi ja vaikutti Uukuniemellä. Hän sai profetioita horrostilassa, ja hänellä uskottiin olevan yliluonnollisia kykyjä.

Konttisen 1800—1900-luvun vaihteeseen ajoittuneen toiminnan seurauksena syntyi niin sanottu uukuniemeläinen herätysliike, jonka toiminnan jatkajaksi perustettiin Parikanniemen orpokotiyhdistys. Se piti orpokotia rajan taakse jääneellä Uukuniemen Parikanniemellä.

Vuonna 1949 orpokoti muutti Ristiinaan ja toimii siellä edelleen nimellä Parikanniemen lastenkoti. Orpokotiyhdistys muutti vuonna 1967 nimensä nimensä Parikanniemisäätiöksi.

Helena Konttinen kokosi väkeä julistaville tilipäivilleen, joista orpokotijuhlat saivat alkunsa yli 70 vuotta sitten. Sotien jälkeen niitä on vietetty Saarella, joka kuuluu nykyään Parikkalan kuntaan kuten Uukuniemikin.

Tämän kesän Konttisen perintöä korostavat orpokotijuhlat järjestetään 12.—14. elokuuta. Uukuniemellä on Konttisen kuoleman satavuotispäivänä 24. huhtikuuta muistotilaisuus.

Parikkalan Oronmyllyn loma-ja kurssikeskuksessa esitetään ensi kesänä kesäteatterissa Kodittomat-näytelmää, joka myös liittyy Konttisen toimintaan ja sen seuraamuksiin.

Parikkalan tilaisuudet järjestää Parikanniemisäätiö yhteistyökumppaneina muun muassa Parikkalan seurakunta ja Kansan Raamattuseuran säätiö.

Helena Konttista muistetaan Helsingissäkin. 20. huhtikuuta Suomen teologinen instituutti järjestää symposiumin, jossa tarkastellaan Konttisen vaikutusta ja Uukuniemeläistä herätysliikettä.

Juttua korjattu 1.3. kello 19.30. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Helena Konttisen kuolemasta, ei syntymästä.

Leena Sallinen