Työterveyslaitos: Kahdentoista tunnin vuoroissa jaksaa paremmin kuin teollisuuden perinteisessä kolmivuorotyössä

28.2.2016 11:29
Kuva: Timo Seppäläinen
Teollisuudessa tavallisin työvuoron kesto on kahdeksan tuntia, mutta kahdentoista tunnin vuoro tekee tuloaan.
Teollisuudessa tavallisin työvuoron kesto on kahdeksan tuntia, mutta kahdentoista tunnin vuoro tekee tuloaan.

Kahdentoista tunnin työvuoroissa työskentelevät teollisuustyöntekijät voivat paremmin kuin kahdeksan tunnin työvuoroa tekevät. Näin totesi Työterveyslaitos tutkimuksessaan, johon osallistui yhdeksän tuotantoyksikköä Metsä Groupista, Neste Oy:stä ja Billerud Korsnäs Finland Oy:stä.

Molemmissa järjestelmissä tehtaat pyörivät vuorokauden ympäri. Työntekijän kokonaistyöaika on sama, mutta kahdentoista tunnin järjestelmässä on vähemmän vuoroja ja pidemmät yhtenäiset vapaat.

Aikaisemmista tutkimuksista tiedettiin, että kahden päivän jaksoissa eteenpäin kiertävät ”nopeat” kahdeksan tunnin järjestelmät ovat työntekijän palautumisen kannalta parempia kuin hitaammin kiertävät, joissa aamu-, ilta- ja yövuoroja on kutakin esimerkiksi neljä peräkkäin.

Kokemukset Stora Enson Anjalankosken tehtailla ja UPM:n Kaukaan tehtailla ovat yhteneväiset tutkimustulosten kanssa. Kaukaan biojalostamossa on kahdentoista tunnin kierto, koska se on öljynjalostusteollisuudesta tuttu malli.

Kaukaan tehtaiden viestintäpäällikkö Antti Ratia arvioi, että myös paperiteollisuudesta biojalostamoon siirtyneet työntekijät ovat tyytyväisiä kahdentoista tunnin vuoroihin ja pitkiin vapaisiin.

Kaukaan paperi- ja sellutehtailla siirryttiin pitkästä kahdeksan tunnin vuorokierrosta lyhyeen vuorokiertoon vuoden mittaisen kokeilun jälkeen viime syksynä, kun työntekijät äänestivät sen pitkää kiertoa paremmaksi.

Stora Enson Anjalankosken tuotantovarastossa ja höyryvoimalaitoksella ryhdyttiin viime vuonna kokeilemaan kahdentoista tunnin työvuoroa.

— Kattavaa seurantaa ei vielä ole tehty, mutta työntekijöiden ensimmäiset kommentit ovat positiivisia, Anjalankosken tehtaiden henkilöstöpäällikkö Aila Jutila sanoo.

Anjalankoskella on käytössä pääosin pitkä, kahdeksan tunnin kierto. Jutilan mukaan ei ole päätetty, laajeneeko uusi järjestelmä kokeilun jälkeen.

Jutila huomauttaa, että työterveyslaitoksen tutkimuksenkin mukaan kahdentoista tunnin työvuorot sopivat yksiköihin, joissa työnkierto on mahdollista.

Työnkierto helpottaa Työterveyslaitoksen tutkijoiden mukaan esimerkiksi sijaistamista, jota kahdentoista tunnin järjestelmässä ei voi hoitaa ylitöinä.

Työterveyslaitoksen tutkijat Kati Karhula ja Sampsa Puttonen suosittelevat kahdentoista tunnin vuorojärjestelmää fyysisesti kevyisiin tehtäviin ja miesvaltaisille aloille teollisuudessa.

Jaana Hänninen