Superruokaa Pohjolasta -ruokakurssit rantautuvat myös Etelä-Karjalaan — katso mitkä ovat terveellisimmät superruoat!

28.2.2016 18:20
Kuva: Kai Skyttä
Mustikka on superruokien ykkönen.
Mustikka on superruokien ykkönen.

Maa- ja kotitalousnaisten vetämät Superruokaa Pohjolasta -kurssit tulevat myös Etelä-Karjalaan. Niiden tehtävä on jakaa käytännönläheistä ruoka- ja ravitsemustietoa. Kursseilla valmistetaan ruokaa sesongin lähiruoasta.

Etelä-Karjalan kurssit ovat Parikkalassa ja Lappeenrannassa. Tarkemmat ajat ovat vielä avoinna, mutta kumpikin on tarkoitus pitää ennen kesää. Yhteyshenkilönä Etelä-Karjalan kursseille on Sari Paajanen.

Superruoaksi kutsutaan pelloilla, metsissä ja järvissä kasvavaa ruokaa.

Ruokatapahtumat ja -kurssit ovat osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Kaurasta kaaliin, muikusta mustikkaan – Pohjolan superruuat lautasille -hanketta. Hankkeen aikana järjestetään 150 ruokakurssia eri puolilla Suomen.

Terveellisimmät superruoat:

1. Mustikka — antioksidanttipommi, jonka sanotaan ehkäisevän kakkostyypin diabetesta ja parantavan muistia.

2. Rypsi — kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä riittää turvaamaan välttämättömien rasvahappojen saannin.

3. Muikku — sisältää paljon omega-3-rasvaa.

4. Kaura — kauran kuitu beetaglukaania luonnehditaan ihmeaineeksi: se pitää kolesteroliarvot kurissa, tasaa verensokeripiikkejä ja edistää vatsan toimintaa.

5. Kaalit — keräkaalista saa hyvin folaattia. Kaalien kalsium imeytyy hyvin.

6. Juurekset — juuresten väriaineet, kuten porkkanan karoteeni ja punajuurten betalaiini ovat elimistössä antioksidantteina toimivia bioaktiivisia yhdisteitä.

7. Härkäpapu — hyvälaatuista proteiinia ja suolta hoitavaa liukoista kuitua sisältävän härkäpavun on sanottu auttavan myös painonhallinnassa

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Anniina Meuronen