Sitkeille huhuille ei vahvistusta — Venäjä ehkä sulkemassa konsulaattinsa Lappeenrannassa

28.2.2016 6:05
Kuva: Marleena Liikkanen
Venäjän konsulaatti Lappeenrannan kauppatorin nurkalla viettää hiljaiseloa.
Venäjän konsulaatti Lappeenrannan kauppatorin nurkalla viettää hiljaiseloa.

Huhut Venäjä konsulaatin sulkemisesta Lappeenrannassa ovat kiertäneet jo pitkään. Virallista vahvistusta asialle ei kuitenkaan ole.

— Asiasta on ollut keskustelua, sillä venäläisten turistien määrä ja siten myös konsulaatin tehtävät ovat vähentyneet. Ulkoministeriön protokollaosasto ei kuitenkaan ole saanut virallista ilmoitusta sulkemisesta, sanoo edustuston päällikön sijainen Mikko Kivikoski Suomen Pietarin-pääkonsulaatista.

Sulkemisaikeista ovat kuulleet myös esimerkiksi Venäjän-viisumeita välittävät ja Venäjän-matkoja myyvät yritykset Etelä-Karjalassa. Varmaa tietoa ei ole niilläkään.

Esimerkiksi torstaina ja perjantaina konsulaatin tilat Kauppatorin reunalla olivat pimeänä ja ovi lukossa. Ovikellon soittoon vastannut kukaan, ei myöskään konsulaatin puhelinnumeroon.

Konsulaatin toimintaan on tullut viime aikoina joitakin rajoituksia. Se ei esimerkiksi enää myönnä lainkaan journalistiviisumeita Venäjälle, vaan ne on viime vuodesta lähtien pitänyt hankkia Helsingin konsulaatin kautta.

Venäjän suurlähetystö Helsingissä ei vahvistanut sulkemisaikeita.

— Mitään muutoksia ei ole tullut, sanoi lehdistösihteeri Irina Beljajeva.

Hän ei vastannut Etelä-Saimaan kysymyksiin siitä, montako ihmistä konsulaatissa työskentelee, miksi konsulaatti oli kiinni ja miksi konsulaatin puhelinnumero ei vastaa.

Lue aiheesta lisää sunnuntain Etelä-Saimaasta tai mobiilisovelluksesta.

Outi Salovaara