Saadaanko yhteiskuntasopimus kasaan tänään? Sopu lähempänä kuin koskaan, nyt odotetaan hallituksen linjauksia

28.2.2016 20:06

Loppusuoran neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat edistyneet merkittävästi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiloissa Helsingissä. Asiasta kertoivat työmarkkinajohtajat tiedotustilaisuudessa Etelärannassa kello 19.30.

— Olemme kalkkiviivoilla, sanoi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tiedotustilaisuudessa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi, että vielä on paljon auki, mutta edistys on ollut merkittävää.

— Paikallisessa sopimuksessa on edistetty, Lyly sanoi.

Vaikeimmassa asiassa eli paikallisessa sopimisessa on edistytty niin, että usko sopimuksen syntymiseen on suurempi kuin kertaakaan kahdeksan kuukautta kestäneen yhteiskuntasopimusprosessin aikana. Kyseessä on kuitenkin kokonaisuus, jossa mistään ei ole sovittu, ellei kaikesta ole sovittu.

HS:n tietojen mukaan työmarkkinaosapuolet ovat molemmat antaneet periksi ja löytäneet uusia, molemmille sopivia linjauksia, mutta että se olisi erilainen kuin hallitus on suunnitellut.

— Paikallisista linjauksista on sovittu. Nähdään myöhemmin, miten se sopii hallitukselle, sanoi EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies.

Työmarkkinajohtajien puheista voi päätellä, että nyt sopimuksen synty on pitkälti myös hallituksen käsissä. Jos nyt saavutetut askeleet sopivat hallitukselle, yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat pitkällä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat yrittävät saada neuvottelutuloksen aikaiseksi jo kahdeksan kuukautta kestäneen monivivahteisen prosessin aikana.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien sivuilta.

Teemu Luukka I HS