Katariina Hakaniemi kirjoitti kirjan eroperheen lapsista: “Pahinta on, jos vanhemmat jäävät huonoon suhteeseen”

28.2.2016 22:35
Kuva: Katja Juurikko
Katariina Hakaniemi on Kaakon Viestinnän toimittaja. Häneltä on julkaistu uusi kirja. Sen kustantaa Reuna.
Katariina Hakaniemi on Kaakon Viestinnän toimittaja. Häneltä on julkaistu uusi kirja. Sen kustantaa Reuna.

Toimittaja Katariina Hakaniemi on kirjoittanut kirjan eroperheen lapsista. Kirjassa on 17 eri tarinaa. Niiden päähenkilöt kertovat, mitä he ajattelevat vanhempiensa erosta ja miten se on vaikuttanut heidän arkeensa ja näkemyksiinsä parisuhteesta.

— Osalle heistä ero on helpotus, osalle pettymys, ja kaikille elämänmuutos, Hakaniemi sanoo.

Kirjan nimi on Kaksi kotia. Se perustuu Hakaniemen edellisen kirjan tavoin anonyymeille haastatteluille. Viime vuonna julkaistussa Tahdoin-kirjassa kerrottiin, miten elämä on lähtenyt uuteen alkuun avioeron jälkeen.

Uudessa kirjassa on mukana eri-ikäisten ihmisten kokemuksia. Nuorin on 13, vanhin 57. Yksi kertojista ei ollut vielä edes syntynyt, kun hänen äitinsä ja isänsä päättivät erota. Toisen vanhemmat pysyivät yhdessä vuosikymmeniä.

— Toivon, että kirjan tarinat kannustavat vanhempia pohtimaan eroa entistä syvällisemmin lapsen kannalta. Kannustan myös pitämään yllä hyviä välejä ex-puolisoon, vaikka se olisi vaikeaa. Lapsille hyvät välit merkitsevät paljon.

Joskus erotilanteessa vanhemmat pakottavat lapsen valitsemaan puolensa. Se tuntuu lapsesta pahalta, sillä Hakaniemen mukaan lapset haluaisivat olla lojaaleja molemmille vanhemmilleen.

— Pahinta kuitenkin on, jos vanhemmat jäävät huonoon suhteeseen, joka vahingoittaa lasta. Jos suhdetta ei pysty parantamaan, siitä kannattaa poistua.

Kirjan viesti on, että koti voi olla hyvä tai huono riippumatta siitä, ovatko vanhemmat yhdessä.

Katri Mannonen