Ennätys rikki yhdellä millillä: Suomen mittaushistorian sateisin helmikuu kirjataan nyt Kouvolaan

28.2.2016 8:47 | Päivitetty: 28.2.2016 8:56
Kuva: Lukas Pearsall
Helmikuun mittaushistorian sade-ennätys on nyt Anjalan 132 milliä. Kuva Kuusankoskelta perjantailta.
Helmikuun mittaushistorian sade-ennätys on nyt Anjalan 132 milliä. Kuva Kuusankoskelta perjantailta.

Mittaushistorian sateisin helmikuu kirjataan nyt Kouvolan Anjalaan. Anjalan mittausasemalla on satanut tässä helmikuussa pyöristetysti 132 milliä vettä. Lukemassa on mukana helmikuussa satanut vesi ja lumi vedeksi muutettuna.

— Ennätys on mennyt rikki, päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta vahvistaa.

Ennätys rikottiin varhain sunnuntaiaamuna. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että ennätys jää 132 milliin. Sunnuntaiksi ja maanantaiksi Anjalaan ei ole luvassa lumisateita. Sään odotetaan poutaantuvan maanantaiksi. Helmikuun lumensyvyys Anjalassa näyttää jäävän 46 senttiin.

Edellinen ennätys, 131 milliä, mitattiin Tammisaaren Tenholassa vuonna 1990. Tenholan lukemaa tältä talvelta ei ole saatavilla, sillä kyseinen mittausasema on lopetettu.

Solinin mukaan nykyinen sademäärän mittaus on alkanut 1960-luvulla. Vanhimmat voimassa olevat sade-ennätykset ovat 1930-luvulta. Suomen kaikkien aikojen sade-ennätys on heinäkuulta 1934, jolloin Laukaan Pellosniemessä satoi 302 milliä vettä.

Solinin mukaan Anjalan mittausaseman ylle sattui helmikuussa useampi sadealue, joista satoi lunta pidempään. Lisäksi rannikon läheisyys lisäsi sateiden voimakkuutta.

Helmikuu on ollut kauttaaltaan poikkeuksellisen sateinen maan etelä- ja keskiosissa. Sademäärät ovat Solinin mukaan olleet huomattavasti keskimääräistä suurempia.

Juho Maijala