Peseydytkö väärin? Katso viisi vinkkiä kuivan talvi-ihon taltuttamiseen

27.2.2016 19:00
Kuva: AOP

Kuiva, hilseilevä ja kutiava iho on tuttu vaiva suurelle osalle suomalaisista. Etenkin kylmät kelit ja lämpötilavaihtelu kuivattaa ihoa.

Katso viisi vinkkiä, joiden avulla terveestä ja kimmoisasta ihosta voi nauttia myös tavikeleillä:

1. Vältä turhaa peseytymistä

Noin 97 prosenttia suomalaisista käy päivittäin suihkussa. Vedelle läträäminen ja lämpötilojen vaihtelu esimerkiksi saunottaessa kuivattaa ihoa. Pakkaskeleillä kannattaakin välttää turhaa pesua ja saunomista.

2. Vältä saippuapohjaisia ihonpesuaineita

Varmista, että käyttämäsi pesuaine ei ole saippuapohjainen eli ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Jos iho on kovin kuiva, pesemiseen voi käyttää myös perusvoidetta.

3. Rasvaa sopivasti

Usein melko kevyt tai keskirasvainen, mutta tehokkaasti kosteutta sitova emulsiovoide on paras. Käsiin ja jalkoihin sopii paksumpi voide, ja normaalia rasvaisempi voide voi olla tarpeen myös talviaikaan. Rasvaaminen pari kertaa päivässä tulisi riittää. Mikäli tarve on suurempi, voi lääkinnällinen hoito, yleensä kortisonivoide, olla tarpeen.

4. Suojaa iho kylmyydeltä

Pukeudu sään mukaan ja suojaa ihoasi kylmyydeltä. Käytä hanskoja ja suojaa kasvoja mahdollisuuksien mukaan. Kasvoja suojaamaan ei enää suositella pakkasvoiteiden käyttöä, koska ne enemmänkin lisäävät paleltumisriskiä.

5. Suojaa iho puhdistusaineilta ja pölyltä

Oli kesä tai talvi siivoaminen ja remppaaminen kannattaa tehdä aina hanskat kädessä. Kumihanskat suojaavat ihoa voimakkailta pesu- ja puhdistusaineilta sekä kuuman pesuveden lämmöltä, ja tekstiilihanskat suojaavat vaikkapa hienojakoiselta rakennuspölyltä. Jos kumihanskat tuntuvat hiostavilta, niiden alle voi laittaa ohuen puuvillakäsineen.

Vinkit on tarkistanut ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Virtanen. Tutkimustiedot pohjautuvat Taloustutkimuksen teettämään kuluttajatutkimukseen.

Kanerva Jalarvo