Kommentti: Venäläistupakka on köyhän miehen verosuunnittelua

27.2.2016 11:39
Kuva: Kai Skyttä

Hirveää hyysäämistä, kiusaamista ja oman kansan kurittamista. Verkkokeskustelijat eivät varsinaisesti riemastuneet lakiesityksestä rajoittaa tupakan tuontia itärajan yli.

Uudessa tupakkalaissa esitetään, että Venäjällä olisi vietettävä vähintään 24 tuntia, jos sieltä haluaa tuoda kartongin tupakkaa. Hallituksen tarkoitus on hillitä itätupakan tuontia ja pimeää kauppaa etenkin Itä-Suomessa.

Venäläistupakan hakeminen on niin kutsuttua verosuunnittelua. Se on laillista, mutta moraalisesti arveluttavaa. Itätupakan ostaja kantaa veroeuronsa Venäjän valtion kassaan ja hyötyy tupakan halvemmasta hinnasta.

Itätupakkaa polttavat kaakkoissuomalaiset eroavat Portugaliin muuttavista rikkaista veropakolaisista vain tulotasoltaan. Eläkeläistoimitusjohtajan veroporsaanreikä herättää paheksuntaa, mutta tupakoitsijan porsaanreiän tukkiminen olisi kiusantekoa ja hyysäämistä.

Nykytilanteesta hyödyn korjaa Venäjä. Verotulojen lisäksi myös vähittäiskaupan tupakkatulot valuvat itärajan yli. Itä-Suomessa myydään merkittävästi vähemmän tupakkaa kuin muualla Suomessa.

Kun tulot menevät Venäjälle, Suomelle jää itätupakasta käteen vain tupakoitsijoiden sairaalalasku.

Hallituksen pyrkimys turvata suomalaisia verotuloja tiukassa taloustilanteessa on ymmärrettävä. On ihmeellistä, että tulojen on annettu valua Venäjälle näinkin pitkään. Kyynisempi näkee hallituksen ajavan suomalaisen vähittäiskaupan etuja, mutta sekin raha hyödyttää myös kaakkoissuomalaisia kauppiaita ja kauppojen työntekijöitä.

Lakimuutos ei pysäytä itätupakan tuontia ja laitonta kauppaa. Ammattisalakuljettajat ovat trokanneet tupakkaa vuosikausia. Esitetty tupakkalaki hillitsisi lähinnä lainkuuliaisia harrastelijoita, mutta silläkin on merkityksensä.

Aikarajan valvonta työllistää Tullia. Tullin pitäisi jatkossa olla selvillä esimerkiksi kellonajasta jolloin tupakanhakija on poistunut maasta. Alkoholin tuonnin aikaraja ETA-maiden ulkopuolelta on nykyisin 20 tuntia, joten viinassa ja tupakassa on alkuun käytössä eri aikarajat. On todennäköistä, että alkoholin tuonnin aikaraja nostetaan jossain vaiheessa 24 tuntiin.

Hallituksen esityksen uudeksi tupakkalaiksi on tarkoitus tulla voimaan 20. toukokuuta mennessä. Torstaina annettu esitys on nyt eduskunnan käsiteltävänä.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän Uutistoimiston esimies.

Juho Maijala