”Ei tartte Suomessa sitten kapakoissa käydä” — itätupakan tuontirajoitukset puhuttavat netissä, vastustajilla monipolvisia perusteluja

27.2.2016 21:42
Kuva: Seppo Rautiovaara
Venäjältä ei jatkossa voi hakea tupakkaa monta kertaa päivässä.
Venäjältä ei jatkossa voi hakea tupakkaa monta kertaa päivässä.

Tulliin pitää palkata lisää väkeä. Tupakoinnille täyskielto! Valtio leikkaamaan Tullin määrärahoja.

Keskustelu venäläistupakan tuontirajoituksista nettisivuilla olleen uutisen ja kommentin ympärillä käy kiivaana. Tupakan tuontia Venäjältä ollaan kieltämässä alle vuorokauden kestäviltä matkoilta. Hallitus esittää aikarajaa osana uutta tupakkalakia. Perusteluina on itätupakan laiton kauppa. Lakimuutoksen odotetaan lisäävän tupakan laillista myyntiä varsinkin Itä-Suomen kaupoissa.

Keskustelua on puolesta ja vastaan. Osa pitää kieltoa turhana, sillä kaikki eivät myy ostoksiaan eteenpäin, vaan polttavat hankkimansa tupakat itse. Muun muassa Näin se homma etenee -nimimerkki huomauttaa, että tupakan tuominen on tällä hetkellä Suomen ongelmista pienin. Koko kieltoa kutsutaan ”näpertelyksi”.

— Samalla kun yhtiöt vievät tulot veroparatiiseihin ja jättävät kulut Suomen kirjanpitoonsa tuloksen nollaamiseksi ja verojen minimoimiseksi, näpperretään tupakkiaskien ja viinapullojen parissa, kuuluu eräs kommentti.

Savuton huomauttaa, että on törkeää kun tupakat ostetaan Venäjältä, mutta Suomi maksaa tupakoinnista mahdollisesti aiheutuvan keuhkosyövän kustannukset.

Nimimerkki Reissumies esittää oman näkökulmansa, joka kääntää kiellon tausta-ajatuksen päälaelleen. Hän pitää esitystä hyvänä, koska nyt hänellä on hyvä syy viettää vuorokausi Venäjän puolella: tuoda alkoholia mukanaan Suomeen ja käyttää naapurimaassa ne rahat, jotka olisivat muuten menneet suomalaiseen ravintolaan.

— Bensa ja tupakat on tullut ostettua ulkomailta jo 18 vuotta, nyt siihen voi yhdistää ravintola- ja hotelliyönkin. Ei tartte Suomessa sitten kapakoissa käydä. Kätevää! No saattaa siinä toki vierähtää parikin vuorokautta kun nauttii paikallisen tarjonnan antimia, Reissumies tykittää nimimerkin suojista.

Tullin tietojen mukaan 90 prosenttia Venäjällä käyvistä tuo mukanaan tupakkaa. Uuden tupakkalain on määrä tulla voimaan toukokuun loppuun mennessä.

Anniina Meuronen