Yleisurheilun SM-hallikisat ovat Arttu Tyystjärvelle välipala harjoituskauden keskellä

26.2.2016 11:48
Kuva: Kai Skyttä
Arttu Tyystjärvi on Imatran Urheilijoiden ainoa edustaja viikonlopun halli-SM-kilpailuissa, kun kolmiloikkaaja Senni Salmisen katse on nilkkaleikkauksen jäljiltä jo kesässä.
Arttu Tyystjärvi on Imatran Urheilijoiden ainoa edustaja viikonlopun halli-SM-kilpailuissa, kun kolmiloikkaaja Senni Salmisen katse on nilkkaleikkauksen jäljiltä jo kesässä.

Arttu Tyystjärvi suuntaa valmentajansa Matti Monosen tavoin hyvässä vireessä yleisurheilun halli-SM-kisoihin Tampereelle viikonloppuna. Oman ikäluokan SM-kisat ovat edessä Helsingissä viikon kuluttua.

Helmikuun alussa Imatran Urheilijoiden kolmiloikkaaja piipahti Jyväskylässä ja ylitti vanhan halliennätyksensä kaikilla neljällä hyväksytyllä suorituksellaan.

Tyystjärven, 18, uusi ennätys 14,91 on kotimaan aikuisten hallitilaston nelostulos ja 19-vuotiaiden kärki.

— Se oli ihan hyvä aloitus. Sain hyvän, rennon fiiliksen. Emme valmistaudu erikseen ihmeemmin SM-halleihin, vaan harjoittelemme ihan normaalisti kesää kohti, Tyystjärvi toteaa.

Mononen vetää voimaharjoituksia Tyystjärven lisäksi myös muille Imatran Urheilijoiden yleisurheilijoille. 18-vuotiaalle kolmiloikkaajalle on tärkeintä tekniikan hiominen kuntoon. Fysiikalle kehitetään pohjia valmiiksi pikkuhiljaa.

Tyystjärven toinen valmentaja on lappeenrantalainen Pekka Paronen.

— Voimanopeustasoani pitää kehittää tulevaisuudessa vielä aika paljon. Sitä kautta tulevat räjähtävyys, kimmoisuus ja muut siihen päälle, Tyystjärvi kertoo.

Tyystjärven mukaan Mononen on valmentajana rauhallinen ja analyyttinen, hyvä valmentaja kaikin puolin.

— Monet ovat varmasti saaneet kuvan, että hän on ihan hullu treenaamaan. Meillä tärkeintä on kuitenkin terveys. Vielä ei tarvitse kiirehtiä ja tehdä hirveää määrää treeniä, Tyystjärvi sanoo.

— Tärkeintä on osata kuunnella omaa kroppaa. Myös treeniin keskittymisen pitää olla sataprosenttista. Kun treenataan, silloin treenataan. Toisaalta emme myöskään ota hommaa liian vakavasti, vaan huumoria on mukana.

SM-hallikisoihin ovat Tyystjärven ja Monosen lisäksi ilmoittautuneet LUM:sta Mika Purmonen, Aku Partanen, Simo Lipsanen, Jatta-Juulia Hanski, Tiia Kuikka, Elisa Neuvonen ja Elina Peltola, PaU:n Panu Jantunen ja StU:n Jesse Huttunen.

Lue lisää lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.