Joutsenon henkirikoksesta epäiltyä syytetään myös vuonna 2013 tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

26.2.2016 16:13

Joutsenon henkirikoksesta epäiltyä 19-vuotiasta joutsenolaismiestä syytetään myös vuonna 2013 tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Pietilä kertoo, että tapaukset eivät liity toisiinsa.

Molempia tapauksia käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa ensi viikolla. Syyte murhasta käsitellään torstaina ja syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä perjantaina.

— Rikosnimike on sellainen, että yleensä asianomistajan taholta tulee pyyntö, että juttu käsitellään suljetuin ovin ja oikeudenkäyntiaineisto julistetaan salaiseksi, Pietilä kertoo.

Pietilän mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö on tullut poliisin tietoon paljon julkisuutta saaneen henkirikostutkinnan aikana.

— Tapauksen selviäminen on edellyttänyt, että asianomistaja on tehnyt siitä ilmoituksen. Henkirikos on omalta osaltaan voinut vaikuttaa siihen, että ilmoitus on tehty.

Vaikka kyse on erillisistä tapauksista, Pietilä arvioi, että niistä tullaan antamaan yhteinen tuomio. Ratkaisun tekee käräjäoikeus.

Tapauksia ei voida käsitellä samassa istunnossa siksi, että niissä on eri asianomistajat.

— Silloin kun asia käsitellään suljetuin ovin ja se julistetaan salaisiksi, ainoastaan asianosaisilla on oikeus saada tietoonsa asian yksityiskohtia. Kun kyseessä on kaksi erillistä juttua, niitä tietoja ei voida käsitellä samassa käsittelyssä.

19-vuotiasta miestä syytetään Joutsenossa 30. lokakuuta tapahtuneesta henkirikoksesta, jonka uhrina oli 16-vuotias tyttö. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhasta, törkeästä raiskauksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Juho Maijala