Haetko tupakkaa Venäjältä? Jatkossa tupakanhakureissun on kestettävä vähintään 24 tuntia

26.2.2016 20:34 | Päivitetty: 27.2.2016 9:55
Kuva: Otto Ponto
Hallitus esittää, että jatkossa tupakkaa saisi tuoda Venäjältä vain vähintään vuorokauden kestäviltä matkoilta. Arkistokuvassa tupakkapakkauksia viipurilaisessa Karusel-kaupassa.
Hallitus esittää, että jatkossa tupakkaa saisi tuoda Venäjältä vain vähintään vuorokauden kestäviltä matkoilta. Arkistokuvassa tupakkapakkauksia viipurilaisessa Karusel-kaupassa.

Tupakan tuonti Venäjältä ollaan kieltämässä alle vuorokauden kestäviltä matkoilta. Aikaraja on osa hallituksen esitystä uudeksi tupakkalaiksi, jonka on määrä tulla voimaan toukokuun loppuun mennessä.

Aikarajaa perustellaan itätupakan tuonnin ja laittoman kaupan rajoittamisella. Lakimuutoksen odotetaan lisäävän tupakkatuotteiden laillista myyntiä etenkin Itä-Suomen kaupoissa.

Esityksessä viitataan Tullin tietoihin, joiden mukaan 90 prosenttia Venäjällä käyvistä matkailijoista tuo tupakkatuotteita mukanaan. Tullin mukaan suuri osa niistä päätyy muuhun kuin tuojan omaan käyttöön. Itätupakkaa halutaan rajoittaa myös terveyssyistä, sillä EU:n tupakkatuotedirektiivin päästörajat eivät koske niitä.

Nykyisessä tupakkalaissa ei ole rajoituksia sille, kuinka usein yksityishenkilö voi tuoda tupakkaa maahan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta. Hallitus perustelee esitystä sillä, että nykyisin tupakkaa voi hakea Venäjältä jopa useita kertoja päivässä.

24 tunnin aikaraja koskisi Suomessa asuvia henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen ETA-alueen ulkopuolelta muuten kuin lentokoneella. Alkoholin tuonnin vastaava aikaraja on 20 tuntia, mutta 24 tunnin rajoitusta pidetään helpompana valvoa. Tupakantuonnin aikarajan odotetaan lisäävän Tullin työmäärää.

ETA-maiden ulkopuolella asuvat eivät saisi tuoda tupakkatuotteita Suomeen, jos he viettävät maassa alle kolme vuorokautta.

Suomessa asuva henkilö saisi kuitenkin tuoda tupakkatuotteita maahan, jos olisi ilmeistä, että tupakka on hankittu Suomesta ennen lähtöä. Myös ETA-maiden ulkopuolelta tuleva voisi tuoda Suomeen pienen määrän tupakkaa omaan henkilökohtaiseen käyttöön.

Muokattu kello 9.54: Lähteytetty tieto, että tupakkaa voi hakea useita kertoja päivässä.

Juho Maijala