Villisian rauhoitusaika poistetaan ensi viikosta alkaen, metsästysaika jatkuu suoraan karkauspäivästä

25.2.2016 14:28 | Päivitetty: 25.2.2016 17:52
Kuva: kai skyttä
Hallitus poistaa villisian rauhoitusajan kokonaan. Porsaiden kanssa liikkuva naarasvillisika on edelleenkin rauhoitettu. Arkistokuva.
Hallitus poistaa villisian rauhoitusajan kokonaan. Porsaiden kanssa liikkuva naarasvillisika on edelleenkin rauhoitettu. Arkistokuva.

Hallitus kumoaa villisian rahoitusajan kokonaan. Aiemmin metsästysaika on ollut kesäkuun alusta helmikuun loppuun. Nyt metsästysaika muuttuu ympärivuotiseksi.

Asetusmuutos tulee voimaan 1. maaliskuuta alkaen. Naarasvillisikaa, jota seuraa alle vuoden ikäinen jälkeläinen, ei edelleenkään saa ampua.

Muutoksella torjutaan afrikkalaista sikaruttoa. Tautia ei ole tavattu Suomessa, mutta Maa- ja metsätalousministeriön mukaan uhka taudin leviämisestä on kasvanut. Sikaruton leviämistä villisikojen mukana Suomeen pyritään ennaltaehkäisemään metsästämällä. Vuonna 2014 afrikkalainen sikarutto levisi Baltian maihin ja Puolaan.

Sikarutto voi levitä Suomeen myös ihmisen mukana, esimerkiksi kengänpohjassa tai metsästysvarusteissa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan villisikojen metsästysmatkoja sikaruttoalueille tulee välttää.

Suomen villisikakanta arvioidaan 1 500 yksilön vahvuiseksi. Ministeriön villisikatyöryhmä on ehdottanut kanna puolittamista.

Lisäksi ministeriö valmistelee muutosta metsästyslakiin villisikajahdin tehostamiseksi. Muutoksessa esitetään ruokintapaikalle sijoitettavan kiinteän keinotekoisen valon ja aitausten sallimista villisian metsästyksessä. Luonnos lakimuutoksesta on lausuntokierroksella, joka päättyy 10. maaliskuuta.

Muokattu kello 17.52: Korjattu vanha metsästysaika.

Juho Maijala