Vain 88 prosenttia käyttää turvavyötä takapenkillä — katso, osaatko käyttää turvavyötä oikein

25.2.2016 18:31
Kuva: Kimmo Seppälä
Turvavyö suojaa tehokkaasti, eritoten taajamanopeuksissa.
Turvavyö suojaa tehokkaasti, eritoten taajamanopeuksissa.

Monella turvavyön käyttö on vielä hakusessa auton takapenkillä. Taajamissa turvayötä käyttää takapenkillä vain 88 prosenttia matkustajista.

Liikenneturvan vuonna 2015 toteuttamien seurantojen mukaan turvavyö kiinnitettiin ahkerammin taajaman ulkopuolella kuin taajamassa ajettaessa.

Etupenkillä matkustavista 93 prosenttia käytti turvavyötä taajama-alueella, kun taajaman ulkopuolella vain neljällä prosentilla oli turvavyö jäänyt kiinnittämättä.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Niemen mukaan turvavyön suojavaikutus on taajamanopeuksillakin niin merkittävä, ettei sen käyttöä tulisi ajatella hyödyllisenä vain silloin kun ajetaan kovilla nopeuksilla.

— Se, että auto on varusteltu erilaisin turvatyynyin, ei myöskään ole syy jättää turvavyötä auki. Jotta turvatyynyt toimisivat kuten ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla oikeaoppisesti kiinni. Ilman vyötä turvatyyny voi olla jopa tappava, Nieminen kertoo tiedotteessa.

Turvavyön käyttöastetta kaunistanee huolellinen suhtautuminen pienten lasten turvavyön käyttöön. Alle kouluikäisistä 98 prosenttia matkusti turvavyö kiinnitettynä tai esimerkiksi turvaistuimessa.

Nimisen mukaan vanhemmat eivät suhtaudu turvavyön käyttöön yhtä tarkasti, kun lapsille tulee ikää lisää.

— Kuljettajan kannattaa ottaa tavaksi silmäistä kyytiläistensä vyötilanne. Törmäyksen sattuessa ilman vyötä istuva takapenkkiläinen tulee edessä matkustavan päälle. Vyötön matkustaja ei siis riskeeraa pelkästään itseään, vaan asettaa vaaraan myös turvavyötä käyttävän etumatkustajan.

Näin kiinnität turvavyön oikein:

— Kiristä turvavyön lantio-osa napakasti lonkkaluiden päälle. Turvavyö ei saa olla kierteillä eikä löysällä. Esimerkiksi toppatakki on hyvä riisua, jotta vyö tulee riittävän kireälle.

— Varmista, että olkanauha kulkee keskellä olkapäätä. Olkanauhaa ei saa laitaa kainalon alta eikä selän taakse.

Kanerva Jalarvo