Kommentti: Populismin paikka

25.2.2016 9:41

Rikoksia tekevät turvapaikanhakijat nostattavat vihaa. On kauheaa, jos tänne tulee terroristeja. On törkeää, että joku tulee Suomeen muka turvaa hakemaan ja kiitokseksi rötöstelee.

Tässä valossa ei pidä ihmetellä, että myös poliitikot pitävät asiasta ääntä. Heille minulla on kolme toivetta.

1) Suhteellisuudentaju. Turvapaikanhakijoista vain pieni osa on rikollisia. Suomen kannalta rikollisia suurempi kysymys on, kuinka selvitä niiden kaikkien muiden kanssa. Miten pidetään määrät kohtuullisina, miten hakemukset ja käännytykset hoidetaan ripeästi ja miten tänne jäävät kotoutetaan?

2) Rehellisyys. Jos kansanedustaja puhuu kaikkien rikoksen tehneiden automaattisesta palauttamisesta ikään kuin todellisena vaihtoehtona (jonka hän kyllä toteuttaisi, jos vain nuo ymmärtämättömät suvakit eivät vastustaisi), kyse on joko tietämättömyydestä tai populismista.

3) Asioihin perehtyminen. Pakolaisten kohtelussa Suomi on sidottu moniin kansainvälisiin sopimuksiin. Niiden muuttaminen on äärimmäisen vaikeaa, eivätkä akuutit ongelmat tällä keinolla ratkea.

Kansainvaellusten hallinnassa kansainvälinen ja eurooppalainen yhteistyö ovat ainoita keinoja onnistua. Tätä ei auteta horjuttamalla uskoa kansainväliseen sopimiseen tai ihmisoikeuksiin.

Timo Laitakari