Kommentti: Helsingin uudenvuodenyöstä paljon porua, mutta vähän villoja?

25.2.2016 17:21

Tammikuun alussa kohistiin paljon turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien harjoittamasta ahdistelusta uudenvuodenaattona niin Helsingissä kuin Saksan Kölnissäkin. Helsingin poliisi kertoi saaneensa 16 ilmoitusta seksuaalirikoksista. Kölnissä ilmoituksia tehtiin peräti 380.

Opimme tuolloin uuden sanaparin; taharrush game, jolla tarkoitetaan ryhmissä tehtyä naisten seksuaalista häirintää julkisella paikalla. Termiä käytettiin Kairon Tahrin-aukion mielenosoitusten yhteydessä, kun naiset joutuivat törkeän väkivallan uhriksi. Sieltä se, kuten itse ilmiökin, levisi myös Eurooppaan.

Helsingin tapahtumat muuttivat ilmapiirin turvapaikanhakijoita kohtaan kerralla entistä kielteisemmäksi. Media kohisi, poliisi oli huolissaan ja kansa kauhuissaan. Eri puolille Suomea ilmestyi katupartioita naisrauhaa turvaamaan.

Nyt, reilua kuukautta myöhemmin näyttää kuitenkin siltä, että Helsingin uudenvuodeyön tapahtumista on jäämässä rikosoikeudellisessa mielessä hyvin vähän käteen. Ylen uutiset kertoivat keskiviikkona, että joukkoahdistelujen tutkinta on keskeytetty. Mainituista 16 ilmoituksesta vain yhden osalta tutkimuksia jatketaan edelleen. Siinä on kyse raiskauksen yrityksestä.

Poliisin mukaan tutkinnan keskeytysten syynä on, että suurimmassa osassa asianomistaja on ilmoittanut, ettei hänellä ole vaatimuksia. Se ei siis tarkoita, ettei mitään olisi tapahtunut. Voi olla, että rikosilmoituksen tekijät eivät vain halua kokea käräjöinnin riesaa tai pitävät syyllisten löytämistä mahdottomana tai syy voi olla mikä tahansa.

Harmi, sillä yleisen keskustelun kannalta olisi tietysti ollut hyvä, jos tapauksia olisi saatu oikeuteen asti. Se olisi tuonut huhupuheiden tilalle faktaa tähän kuohuttavaan asiaan.

Kun tutkinta päättyy eikä käräjille olla menossa, niin ”viralliseksi” totuudeksi uudenvuodenyön tapahtumista on jäämässä, ettei mitään tapahtunut. Ei, vaikka viestimet kertoivat naisten ahdisteluista ja piirittämistä. Nyt ei voida todeta, kuinka monta joukkoahdistelua oikeasti oli ja syyllistyivätkö niihin nimenomaan turvapaikanhakijat vai jotkut muut ulkomaalaiset tai ulkomaalaisilta näyttävät.

Kölnissä sikäläisellä poliisilla on samanlaisia ongelmia kuin suomalaisillakin kollegoillaan. Käräjätuomarien eteen on saatu vain pari varkauksista epäiltyä, mutta seksuaalirikolliset ovat pääsemässä pälkähästä. Tekijöiden tunnistaminen ja löytäminen on osoittautumassa mahdottomaksi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.