Kimpisen koulun oppilasta epäillään laittomasta uhkauksesta, lähetti uhkaavia viestejä toisille oppilaille

25.2.2016 16:40
Kuva: Marleena Liikkanen
Kimpisen koulun oppilaan epäillään lähettäneen uhkaavia WhatsApp -viestejä. Asiaa tutkitaan laittomana uhkauksena. Arkistokuva.
Kimpisen koulun oppilaan epäillään lähettäneen uhkaavia WhatsApp -viestejä. Asiaa tutkitaan laittomana uhkauksena. Arkistokuva.

Kimpisen koulun oppilaan epäillään lähettäneen uhkailuviestejä toisille oppilaille. Yksi oppilas lähetti 7.-luokan oppilaiden WhatsApp -ketjussa viestejä, joissa oli viittauksia väkivaltaan ja kouluhäirintään.

Rehtori Tomi Valkeapää lähetti asiasta tiedotteen koulun oppilaiden huoltajille ja henkilökunnalle torstaina iltapäivällä. Uhkailu tuli hänen tietoonsa torstaina. Hän teki asiasta myös rikosilmoituksen.

— Ketjussa on ollut epäasiallisia kuvia ja viestejä. Siihen oli pakko puuttua, Valkeapää sanoo.

Rikoskomisario Teemu Liikkanen kertoo, että asiaa tutkitaan laittomana uhkauksena. Hän kertoo, että poliisi on puhunut viestien lähettäjäksi epäillyn oppilaan kanssa. Epäilty on alle 15-vuotias.

— Jos esitutkinnassa todetaan, että tekijä on alle 15-vuotias, hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan. Yleensä tutkinta päätetään siihen.

Liikkasen mukaan alaikäisten tekemät uhkaukset otetaan poliisissa vakavasti. Asiasta tehdään todennäköisesti riskikartoitus ja tarvittaessa viranomaisyhteistyötä koulun, sosiaali- ja lääkintäviranomaisten kanssa. Tutkinta jatkuu edelleen.

— Nuorten tekemissä asioissa usein unohdetaan, että korvausvelvollisuus ei häviä, vaikka tekijä olisi alle 15-vuotias. Sekin on huomioitava.

Myös koulu jatkaa asian selvittämistä oppilaan ja tämän huoltajan kanssa. Jos viestejä nähneet lapset tai nuoret haluavat keskustella asiasta, Valkeapää lupaa tiedotteessa, että koulun kuraattorit ja opettajakunta ovat käytettävissä.

Laiton uhkaus

Joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, laittomasta uhkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lähde: Finlex

Juho Maijala