Mittaako Ilmatieteen laitos Etelä-Karjalan lunta alakanttiin?

24.2.2016 13:44
Kuva: Kaisa Juntunen
Lappeenrannan Pappilanniemessä riittää lunta Jami-koiran temmellykseen.
Lappeenrannan Pappilanniemessä riittää lunta Jami-koiran temmellykseen.

No nyt on höpönhöpöä, kommentoi nimimerkki Yks mummo eilistä uutista, jonka mukaan Lappeenrannan Lepolassa on lunta 23 senttiä. Sama lumensyvyyden lukema on Ilmatieteen laitoksen Lepolan havaintoasemalla myös tänään.

— Lepolan mittauspiste on lumenmittaukselle surkea paikka, näyttää usein selvästi liian vähän, toteaa nimimerkki Opiskelija eilisessä kommentissaan.

Muutamassa muussakin kommentissa epäillään Lepolan lukemia liian alhaisiksi. Onko siihen aihetta?

— Tästä yksittäisestä havaintoasemasta en osaa sanoa, mutta meillä on havaintoasemia, joiden lukemat eivät hyvin edusta sitä, miten lähiympäristössä koetaan, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Lepolassa on Etelä-Karjalassa ainut laitoksen havaintoasema, joka mittaa lumensyvyyttä. Naapurimaakunnissa lähin on Etelä-Savon puolella Puumalassa.

Ei sielläkään Lappeenrantaa paljon enempää lunta ole. Puumalan havaintoaseman tämän päivän lukema on 26 senttiä.

Savonlinnan Punkaharjulla lunta on 38 senttiä, Mikkelin Lentoasemalla 41 senttiä, Virolahdella 29 senttiä, Kouvolan Anjalassa 46 senttiä ja Kouvolan Utissa 45 senttiä, Kokko luettelee Ilmatieteen laitoksen havaintoasemien lukemia.

Kouvolan lukemia nosti viime viikonlopun lumisade, joka osui runsaimpana Pohjois-Kymenlaaksoon. Anjalan lumensyvyys kasvoi kahdessa vuorokaudessa 31 senttiä. Vedeksi muutettuna sadekertymä oli 44 milliä.

Helmikuun tähänastinen sadekertymä on Anjalassa 129 milliä, mikä on melkein helmikuun Suomen ennätys. Tähänastinen helmikuun ennätys on Tammisaaressa vuonna 1990 mitattu 131 milliä, minkä Kokko ennakoi Anjalassa ylittyvän.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Kaakkois-Suomessa ripeksii loppukuun aikana lunta silloin tällöin.

Leena Sallinen