Markkinatalous toimii polttopuukaupassa aidosti

24.2.2016 11:32
Kuva: Hanna Koikkalainen
Marko Talka teki tiistaina uusia klapeja pressun alla kuivuneista pölleistä. Varasto tyhjeni tammikuun pakkasilla.
Marko Talka teki tiistaina uusia klapeja pressun alla kuivuneista pölleistä. Varasto tyhjeni tammikuun pakkasilla.

Traktorin kardaani pyörittää klapikonetta maatilan pihalla Lemin Ruominkylässä. Marko Talka työntää pölliä klapikoneeseen, joka katkaisee pöllin pölkyiksi ja halkaisee pölkyt klapeiksi. Kuljetushihnaa pitkin klapit menevät puhdistusrumpuun ja rummusta kuorma-auton lavalle ja asiakkaalle toimitettaviksi.

Talka myy vuosittain satoja kuutioita polttopuuta pääasiassa Lappeenrannan alueelle. Irtomotti koivua maksaa 60 euroa, sekapuu vähemmän. Hintaan sisältyy arvonlisävero ja kuljetus kaupunkialueelle.

— Ei tämä mikään kultakaivos ole. Aloitin polttopuubisneksen 2012 ja olen nostanut hintaa hieman vuosien aikana, Talka kertoo.

Polttopuun hinta on somen keskustelusivujen kestoaiheita. Tilastollinen tarkastelu kertoo, että lähivuosien aikana hinta on Etelä-Karjalassa pysynyt varsin vakiona.

Polttopuu on käyttöhyödyke, jonka hinta määräytyy markkinaehtoisesti. Jos klapien hankinnan jättää pakkaspäiviin, pitää varautua maksamaan pakkaslisää, koska kysynnän kasvu tyhjentää klapikauppiaiden varastot ja nostaa hintaa.

Talkakin teki uutta klapia, koska varasto oli jokseenkin tyhjillään. Hän sanoo, että tammikuun pakkasjakso lisäsi kysyntää selvästi. Hintaa ei kuitenkaan voi hilata ylöspäin mielin määrin tai puut jäävät myymättä.

Polttopuukauppa on hyvin paikallista toimintaa. Etelä-Karjalassa toimii parikymmentä aktiivista klapikauppiasta. Polttopuun tilaukset tehdään yhä useammin verkossa.

Heikki Sopanen