Kommentti: Sekava sotaharjoituskeskustelu paransi tiedonkulkua

24.2.2016 17:57

Päiväkausia vellonut keskustelu Yhdysvaltain kanssa toteutettavista sotaharjoituksista ja niistä tiedottamisesta sai yhdenlaisen päätepisteen, kun ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistö toi keskiviikkona esiin oman näkemyksensä.

Tavattuaan ensin puoluejohtajat Niinistö piti tiedotustilaisuuden, jossa hän korosti, ettei näissä sotaharjoituksissa luoda Suomen turvallisuuspoliittista linjaa. Hänen mukaansa niissä on kyse vain teknisten sotilastaitojen harjoittamista.

Niinistö toisti jo aiemmin kerrotun pyrkimyksen parantaa sotaharjoituksista tiedottamista. Tarkoituksena on luoda kriteeristö, jonka mukaan armeija kertoo poliittisille päättäjille koska ja kenen kanssa se harjoittelee. Kriteeristössä erotellaan tavanomaiset, tekniset harjoitukset sellaista, joissa uudistetaan turvallisuuspoliittista linjaa tai ovat muuten poikkeavat.

Selvennys tulee tarpeeseen. Puhutaan Nato-yhteistyön laajuudesta ja historiasta mitä tahansa, niin jenkkihävittäjien ja -panssarien osallistuminen harjoitukseen Suomessa tai maihinnousun harjoittelu Hankoniemessä tuntuvat poikkeuksellisilta ja sellaisilta manöövereiltä, joista poliittisten päättäjien olisi hyvä tietää ennakolta. Useimmat kansalaiset eivät vertaisi niitä roska-auton käyntiin, kuten entinen puolustusministeri Carl Haglund (r.) teki.

On varmaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluvan retoriikan mukaista todeta, etteivät kohutut harjoitukset sisällä muuta viestiä kuin sen, että Suomi haluaa huolehtia sotilaallisesta valmiudestaan. Valitettavasti se, miten asia muualla nähdään, ei ole Suomen päätäntävallassa. Jokainen ulkovalta tekee harjoituksista omat johtopäätöksensä ja toimii niiden mukaisesti. Ainakin Suomessa on nopeasti osattu tehdä erilaisia tulkintoja, kun itänaapurimme on harjoitellut tai siirrellyt joukkojaan rajojensa tuntumassa.

Jää nähtäväksi, minkälaisia kommentteja Suomen uusimmat harjoitukset tuottavat. Siinäkin suhteessa olisi hyvä, jos Suomen sisällä armeijalla, ministeriöllä ja poliitikoilla olisi yhteinen ja yhtäaikainen tietämys ja näkemys sotaharjoituksista. Nyt nähdystä sekavasta keskustelusta ei ole kuin haittaa Suomen puolustuksen kehittämiselle. Tosin se toi parannuksia Suomen sisäiseen tiedonkulkuun.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.